Μικρές αντινομίες

by theelfatbay on 26 Οκτωβρίου 2013

Unknown

Οι φιλελεύθεροι άνθρωποι έχουν μια αθεράπευτη έξη στον Φρόϋντ. Η πολυπλοκότητα των αμυντικών μηχανισμών, οι νοητικές παλινδρομήσεις σε ανεκπλήρωτους έρωτες και το άγχος στον στόχο του εντυπωσιασμού για τα πολυπόθητα εύσημα, δίνουν έρεισμα στην ψυχοκοινωνική ηχώ ν’αναπτύξει θεωρίες ευτυχίας καθώς τα συνώνυμα της λεκτικής θεραπείας, εναρμονίζονται προς στιγμήν με τις νευρωτικές χαοτικές ηδυπάθειες. Τα μυστικά βάθη της ευτυχίας δεν αφορούν μόνο την σοβιετική μονοκρατορία, τους πάντοτε παρόντες σχολιαστές των κοινωνικών δικτύων ή τους αντιστασιακούς ψυχαναλυτές που συντελούν στην ψευδαίσθηση της επιτυχούς θεραπείας. Οι καταγεγραμμένες αλήθειες ωστόσο, επαναφέρουν τους ενθουσιώδεις λέκτορες στην πραγματικότητα των λουκούλλειων γευμάτων των Εβραίων διευθυντών φυλακών ή εργοστασίων. Η Hannah Arendt κατάφερε να αποτυπώσει το γεγονός ότι στον πόλεμο, το λευκό και το μαύρο δεν αφορούν το αμιγές ιστορικό πλαίσιο της ούτως ή άλλως απευαισθητοποιημένης συμπεριφοράς.

Παραβιάζοντας τις κλειδαριές δεν σημαίνει αυτόχρημα ότι θα κολυμπήσουμε σε ένα φωτεινό δωμάτιο. Εξάλλου οι ιδιοτελείς συμπεριφορές στους πολέμους αποκωδικοποιούνται με εργαλεία συναισθημάτων· λανθασμένη μέθοδος, ελλείψει αναχρονιστικής λογικής. Όταν ο ραβίνος της Θεσσαλονίκης Κόρετς, παρέδωσε τις λίστες των εβραϊκών ονομάτων στους ναζί, φοβήθηκε κατ’αρχάς την ζωή του. Αυτό δεν δικαιολογεί την επιλεκτική άγνοιά του για τον εκτοπισμό των Ισραηλιτών στην Κρακοβία. Όταν ο κατακτητής απειλεί ότι θα σκοτώσει τα παιδιά σου και θα τα διαμελίσει, πετάγοντας τα μέλη τους στα σκυλιά, τα ψιχία του ουμανισμού πάνε περίπατο. Ο μεθεόρτιος υστερικός σχολαστικισμός, αγνοεί επιδεικτικά τις τότε συνθήκες. Αυτές ακυρώνουν την μοναδικότητα του σχολιαστή, ο οποίος κηρύσσει την ατομική αξιοπρέπεια, τον αλληλοσεβασμό και την λατρεία της σταλινικής ουτοπίας από την ασφάλεια της θεωρητικής συνθήκης που δεν έχει μάθει να ζει με κουπόνια σίτισης υδαρούς λίβρας και τον καθημερινό αντισημιτικό εκβιασμό in situ.

Η ματαιοδοξία της ανάλυσης παραμένει η ίδια, ανά τους αιώνες. Όταν ο Mailer συνάντησε τον Kissinger το 1972 για μια συνέντευξη, ο τελευταίος του εκμυστηρεύτηκε ότι αν και απόφοιτος του Harvard, χρησιμοποιούσε παλιές ιδέες. Κοινώς, εν Ελλάδι, η κριτική κατανόηση απορρίπτεται επειδή η κατήχηση της αλληλεγγύης είναι θεραπευτική· στα χαρτιά. Καθησυχάζουμε το ασυνείδητο, χρησιμοποιώντας εκ του ασφαλούς επιχειρήματα για την pop awareness του 2013. Οι ναρκισσιστές, οι ηλίθιοι και οι ψυχοπαθείς με τίτλους, διαπνέονται από τις σχετικές αλήθειες που δεν αγαπούν την κατάφαση και τον θετικισμό αλλά την πεποίθηση ότι ο κόσμος δεν έχει διάθεση να ζήσει επειδή βαρύνεται από ανήθικες πράξεις του παρελθόντος. Η προσκόλληση στην πολλαπλότητα των ενστίκτων δίνει άλλοθι τελετουργίας στους αισθητικούς της ασχήμιας, που χρησιμοποιούν τον Nietzsche για ν’απομυθοποιήσουν την βούληση χάριν των αιμοβόρων εκλάμψεων. Μεγάλα λόγια, μικρό καλάθι, κολοβή πεποίθηση για τα υπαρξιστικά κομφετί.

Τα βεβιασμένα βιώματα στα χέρια αφρόνων για να μην κακοχαρακτηριστούμε αμελείς και πλεονέκτες. Η ευτυχία είναι ντροπή για τους χριστιανούς, τους χωριατομίζερους, τις κατίνες των αθηναϊκών προαστίων και τους περιθαλψόμενους, που θα ζητήσουν τα εύρετρα της ιστορικής ήττας. Η ενασχόληση με τις υπέρτατες αξίες, δεν δηλοί πιστή εφαρμογή τους στο διηνεκές, διότι το συναίσθημα δεν είναι ικανό αλλά μεταβαλλόμενο, αναλόγως των συνθηκών της εποχής. Όταν το πιστόλι σημαδεύει τον κρόταφο, όταν το στομάχι σφίγγεται στην θέα ενός αρουραίου από την πείνα, όταν οι απόγονοι είναι υποψήφιοι για ιατρικά πειράματα, όταν ο όρχις σου λιώνει από την δύναμη του βασανιστή σου, το στόμα ανοίγει και προσπαθείς να προστατέψεις τους ανθρώπους που αγαπάς. Εξαιρέσεις υπάρχουν στο όνομα του αγώνα. Προσωπικά δεν ανήκω σε αυτές. Θα έκανα τα πάντα για να μην πληγωθούν με οποιοδήποτε τρόπο οι ελάχιστοι άνθρωποι που νοιάζονται για μένα και τούμπαλιν. Πριν λοιπόν με πετάξετε στο πυρ το εξώτερον ως λιπόψυχο και δειλό, σκεφτείτε για λίγο ότι η σκέψη σε περίοδο ειρήνης απέχει παρασάγγας από την συνειδητοποίηση του επικείμενου φόνου· ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και χρώματος.

Likes(0)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *