Τα δεκαπέντε λεπτά

by theelfatbay on 18 Ιουνίου 2013

images

Όταν πρωτοδιάβασα τα Πολιτικά του Αριστοτέλη, αντιλήφθηκα ότι το συγκεκριμένο πόνημα δεν φημίζεται για το ενιαίο του σχέδιο. Οι ενοράσεις των ρομαντικών επιμένουν να λαμβάνουν σήμα από την ελλαδική τηλεόραση που περιέχει συγκίνηση, νοητικό ναυάγιο στη συντροφική τάβλα και επαρχιακό οίστρο που μπερδεύει γλυκά την ποσοτική φθορά με την ποιοτική αλλοίωση. Αν και ο Hegel αγκάλιασε την Γαλλική Επανάσταση, τηρώντας τις προϋποθέσεις για την ελευθερία, στα εγχώρια ύδατα η τηλοψία δεν είναι αστικός μύθος αλλά τουναντίον αναγκαίο βήμα για την αναγνώριση των σπουδών, της ευγλωττίας και της παρουσίασης επιχειρημάτων προ του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου των ψευδώνυμων ουρολάγνων, έμπλεο αμεροληψίας λόγω πρωθύστερης μυστικής ευωχίας πριν την ετυμηγορία, που αθωώνει το πάθος, βγάζοντας την γλώσσα στην αριστοτελική αρετή. Η ΕΡΤ απαγγέλλει μετακόσμιες ασυναρτησίες λόγω ένθεης πλεονεξίας.

Από την πλατεία Συντάγματος των Αγανακτισμένων, στο σκηνικό των περίλυπων εργαζομένων της κρατικής ραδιοφωνίας-τηλεόρασης, καθώς η αδήριτη ανάγκη των ανακοινώσεων εν είδει κόκκινης παντιέρας για τα ωσαννά της αλλαγής, θυμίζουν τις τελευταίες ημέρες του Μπακούνιν στην Βέρνη που καταχωρίσθηκε με την ιδιότητα του κτηματία στο ληξιαρχείο. Άπαντες, κρατώντας το σενάριο της αντικαπιταλιστικής φιλονικίας ανά χείρας, νομίζοντας ότι είναι άστρα ή ανελίττουσσαι σφαίρες που εξουδετερώνουν η μία την άλλη, αδιαφορούν για την θνητότητα, προτρέποντας τους οπαδούς σε δοκιμασμένες εμπειρίες μίσους, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι ο όχλος επιβιώνει κατεβάζοντας ηγέτες από τον θώκο. Έχουν δίκιο. Ο κοσμάκης εθελοτυφλεί, δείχνοντας τον ένοχο, απαιτώντας καρατόμηση προτού στέψει τον επόμενο, διαιωνίζοντας την εξουσία με χαιρεκακία και απούσα νόηση που ψάχνει την αθανασία στη λατρεία του χρήματος.

Το πλατό των δημοσιογράφων γεμίζει ασφυκτικά από εξωκοινοβουλευτικό ασκέρι αφού θάλλει η αντικυβερνητική ατζέντα, με υποκατάστατα Δημοκρατίας για τα τηλεοπτικά εμπειρικά δεδομένα. Το απρόβλεπτο, οι ηθικές ιδέες, οι καταξιωμένοι στόχοι παραγκωνίζονται, για μια πλατιά διαστροφή που μεταλλάσσει τις πεποιθήσεις σε αυτοάνοσες δεοντολογικές πεποιθήσεις μίσους. Εξάλλου, αποτελεί τυπικό γνώρισμα ο ψυχικός κατατρεγμός για τις εντυπώσεις ηρωοποίησης μπροστά στον καθρέφτη. Δεισιδαίμονες, αλαζόνες, κακομαθημένοι, κουτοπόνηροι και αποκρουστικοί, γυρίζουμε την πλάτη στον Επίκουρο που λαχταρούσε την πνευματική ηδονή καθώς εν Ελλάδι πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι. Ήγουν, προτιμάμε η βαρύτητα να ρουφήξει προσωπικές ασυναρτησίες για να δούμε το τέλος της λογικής, αντί να παραδεχτούμε ότι τα ιδεολογικά ελατήρια υπάρχουν για να προτείνουν νέες συστάσεις του κόσμου με ανιούσα ανάπτυξη πολιτισμού και εμπεριστατωμένου λόγου. Φωτιές για προσάναμμα λόγω λόξας.

Θυμήθηκα κάτι που έχει γράψει ο Don DeLillo: «Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από τα τρόπαιά τους». Δυστυχώς θα το πάω ακόμα παραπέρα. Η μειοψηφία πιστεύει ότι δεν είναι φυσιολογική· ότι αποτελείται από νερό και αδιάψευστη ορμέμφυτη παρέκκλιση iq· ιδιόρρυθμη διαλεκτική σκέψη, αρνησικυρία λόγω εχέγγυου beneficium, απειροελάχιστη διεκδίκηση στο όνομα μιας κοινότητας που μένει ατιμώρητη, ζητώντας τα ρέστα για να μην απασφαλίσει το κλείστρο στην θαλάμη. Φουκαράδες που ονειρεύονται ηγεσίες διότι τα καπρίτσια είναι άπειρα και το φολκλόρ απαραίτητο για τους εξωτερικούς συνεργάτες. Οπαδοί που θυμίζουν τους εθνικοσοσιαλιστές που άλλαξαν ιδεολογία εν μία νυκτί, κάτω από τις απειλές των Γάλλων και των Αμερικανών. Φασίστες που γυρίζουν την σούβλα, λαγνοσοβιετομπεμπέκες που αυνανίζονται με τις κομμένες σάρκες στις πεδιάδες της Σιλεσίας, τυχάρπαστοι που κουβαλούν μέσα τους τον θάνατο αφού δεν κατέχουν το κλειδί της αθανασίας. Παλινδρόμηση που δεν λογοδοτεί πουθενά. Φύσει απελπισμένη· κραυγαλέα σίγουρη· ανέστια ακκιζόμενη· θέσει πλεονέκτρια και πεισματικά μόνη.

Likes(0)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *