Οι διορθώσεις

by theelfatbay on 3 Ιουνίου 2013

images-1

Η προσαρμοστικότητα δεν επιφέρει καθαρή βούληση. Εξ απαλών ονύχων αντιλήφθηκα μια ιδιαιτερότητα καθώς παρακολουθούσα τους συμμαθητές στο δημοτικό να αλαλάζουν χαρούμενα. Έκρυβα τις μαρξιστικές λέξεις σε αφηρημένη φιλοσοφία έωλων αξιώσεων καθώς η γαλαρία μού πέταγε την βρόμικη μπάλα για να γελάσει με την εγγενή μου αδεξιότητα. Η βούληση για δύναμη, η δίψα για γνώση και η περιέργεια για τον κόσμο, εθεωρούντο βαθύτατη διαταραχή που δεν συμβάδιζε με το ελληνικό θέσφατο της πατροπαράδοτης ρίγανης, της λατρείας στον Ρίτσο και τις φιλολογικές επιφυλλίδες των εφημερίδων για τις επάρατες ΗΠΑ. Η θεμελιώδης ευτυχία, η ικανότητα καταγραφής των χαρακτήρων και η άρνηση της μετριότητας, συνετέλεσαν να παραδεχτώ ότι η ζωή είναι ένα καλόγουστο αστείο, με κοινότοπα αδιέξοδα λογικής για τους επαίτες που εμπλουτίζουν την αναίρεση της σκέψης για να μην πεθάνουν απ’την πλήξη.

Δύσκολες οι ανθρώπινες σχέσεις. Η ανεκτικότητα θεωρείται αδυναμία, η διαφορετικότητα της σκέψης υποψήφιο θύμα για την πυρά, η υπενθύμιση κανόνων εξυπνάδα που λοιδωρεί την εμπειρική υπόσταση. Η μοναξιά και η μονοτονία, μεταμορφώνουν τον είρωνα σε γραφικό νεύμα αγνωσίας, για τις άδειες πισίνες μιας ιδιότυπης φιλοσοφίας που βαφτίζει την κατ’οίκον αντιφατικότητα σε ακροβατική υποχρέωση μίμησης. Πόσο επιβεβλημένη η στρατολόγηση στο ιδεολογικό στρατόπεδο της δήθεν Αριστεράς που επιμένει στην ροπή της απάτης με σκουριασμένη εραλδική φινέτσα. Θυμίζει τα πολωνικά γκέτο και την μαζική σιωπή, ενώπιον των αποφάσεων τον Σεπτέμβριο του 1939. Η μαζική εθελοτυφλία για έναν καλύτερο κόσμο. Ένας καθολικός νόμος για μια γελοία ενδοσκόπηση του εαυτού που ανταγωνίζεται την ετερονομία τού απέναντι, για την πολυπόθητη πρωτότυπη ατάκα στο εγχώριο τσίρκο της ακαταμάχητης λούφας.

Γεννήθηκα τυχερός καθώς ο ελιτισμός οργίαζε στα εφηβικά μου χρόνια. Πριν πατήσω τα σαράντα, χαζεύω το παρελθόν και την τραγική μου διαφορετικότητα, ελλείψει αυθεντικότητας στα αττικά πετρώματα. Η ακαταλαβίστικη φύση μου, βορά στις πανηλίθιες ορέξεις του όχλου που θεωρεί χρέος το εμφυλιακό πρόσχημα, καλύπτοντας το φουκαριάρικο χνότο του με το ένα χέρι καθώς απλώνει το άλλο για να αρπάξει ό,τι προλάβει. Η κατάλυση των ορίων από ψυχοπαθείς που φοβούνται τον θάνατο. Θεϊκά χαρακτηριστικά παντοδυναμίας από το παρακράτος που κοιμάται θεωρώντας εαυτόν σύννομο, μπερδεύοντας την βούληση με την ηθική. Ναπολέοντες που στρέφουν σε αντίθετη φορά το κεφάλι, γνωρίζοντας ότι οι κανονιοβολισμοί δεν είναι αιώνιοι.Το 1815 ο Τσάρος διαβεβαίωνε τον Καποδίστρια για την τύχη των Επτανήσων. Οι φιλόμουσοι φιλόσοφοι εν Ελλάδι κραδαίνουν τον σολιψισμό ως conjuratio για τα τυχόν ανεπιτυχή πειράματα.

Τυχόν υπόνοια αποδέσμευσης από το ασκέρι δεν επιτρέπεται. Οι χαριεντισμοί στο Σύνταγμα το 2011, μεταξύ μπάφου και αναυθεντικής αμεσοδημοκρατίας, συνθημάτων με το στόμα γεμάτο από μαλλί της γριάς και σιγουριάς για το δίκαιο των αγώνων, πρόδωσαν το καλά κρυμμένο ασαφές πρόταγμα: μια μάζα αμόρφωτη, κακομαθημένη και ειλικρινά δυσάρεστη που διδάσκει την ευδαιμονία μεταξύ πιτόγυρου και τριχών που θέλουν να αποδράσουν από την κορυφή του T-shirt. Άγνοια του νόμου, μορφές νόησης με πλήρη απουσία αναγκαίας εποπτείας, κολλυβοσούργελα που δεν μπορούν να ξεφύγουν απ’την κατάθλιψή τους. Γιατί; Διότι οι εννοιακές συλλήψεις μεταλλάσσονται σε υπομνήματα συμμαχιών, για την διεξαγωγή συζητήσεων, εν είδει εθνικής εκπαίδευσης, λόγω απουσίας παρασήμου του Αγίου Βλαδιμήρου Γ’Τάξης. Κοσμάκης που ψήφιζε δεκαετίες, αδιαφορώντας για το σύνολο. Η ύβρις πληρώνεται· αργά ή γρήγορα.

Likes(1)Dislikes(0)

4 Σχόλια to “Οι διορθώσεις”

  • Κύρα says:

    Η γαλαρία πέταγε κα πετάει την βρόμικη μπάλα για να γελάσει με την εγγενή αδεξιότητα γιατί δεν έλαβε, ούτε φυσικά λαμβάνει, εκπαίδευση στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων. Και κατά την εκπαίδευση των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που σχετίζονται τόσο με το παιδί όσο και με το περιβάλλον.Οπότε με την αμορφωσιά που έχουν αρκετοί γονείς και δάσκαλοι δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα.

    Likes(0)Dislikes(1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *