Ασφυξία

by theelfatbay on 30 Μαΐου 2013

images

Δεν χρειάζεται να σπάσεις την πυκνότητα για να αντιληφθείς την πολυπλοκότητα του φαινομένου της αριστερολογίας. Τείνω να πιστέψω ότι είναι έμφυτο ελάττωμα, βεβιασμένο  προσόν για τον κόσμο των μεγάλων, εικονική ποικιλομορφία με υπόβαθρο μεθοδολογικής ερμηνείας για τις αρπαχτές της ανάλυσης με σήμα τον άνθρωπο. Η ευφυΐα εν Ελλάδι απαιτεί διαπιστευτήρια ανοιχτού λογισμικού με μηδενικό κόστος συνεπειών. Το κέντρο της Αθήνας παραμένει κλειστό διότι τα γκρουπούσκουλα διαβάζουν Μαρξ και Μπακούνιν, διακατεχόμενα από αμφισημίες και αντιφάσεις για την περιπόθητη ελευθερία εν είδει πολυπλοκότητας. Σαν τους hippies στο Σικάγο την δεκαετία του 1960 που διάβαζαν beatniks και πωλούσαν πολύχρωμες χάντρες στα καθημερινά πειράματα, με στόχο τον νου που κοίταζε το επουράνιο καλειδοσκόπιο. Μόνο που οι εγχώριοι ποπολάροι θυμίζουν την κίτρινη πανσέληνο του Σεπτέμβρη στα κείμενα της Virginia Woolf. Το ωραίο αυτονομείται με άλλοθι τον επαναπατρισμό του θάρρους. Η συμμετρία των χρωμάτων καταβαραθρώνεται στο όνομα της θέσει δυστυχίας, που φορά αντιασφυξιογόνες μάσκες για να αποδείξει πόσο συμπλέει με την εργαλειακή αβεβαιότητα του μίσους.

Παιδεία με σοβιετικό προσανατολισμό, αδιαφορία για την ευρωπαϊκή ιστορία, παραχαϊδεμένος Εμφύλιος, απαγγελία Ρίτσου, Μικρασιατική Καταστροφή, το Ολοκαύτωμα στο χρηματιστήριο των εντυπώσεων, εκμετάλλευση του παρελθόντος για παιδαγωγικές επιχειρήσεις ηθικολόγου λαϊκίστικης φιλοσοφίας. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση απαιτεί εξελιγμένα όπλα· χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Ιάπωνες που δεν είχαν ιδέα από χερσαίες επιχειρήσεις κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η επιστημονική έρευνα παρέμεινε στα χέρια στρατιωτικών, οι Κινέζοι εξακολουθούν να θεωρούν την Πολιτιστική Επανάσταση χειρότερη από τις θηριωδίες των ναζιστών, η προπαγάνδα των αμερικανικών πολεμικών ομολόγων θέριεψε την βία και τον ρατσισμό για την Άπω Ανατολή. Αν ζούσε ο Καντ φαντάζομαι ότι θα ξαναέγραφε τον ορισμό της αντινομίας με πρωσικό πείσμα που εποφθαλμιά τα Βαλκάνια. Φιλοσοφική ελπίδα λέξεων.

Η δυσκολία κατανόησης της Παγκοσμιοποίησης και των νέων θεσμών της δεν είναι ακαταλαβίστικη αξίωση δογματισμών. Το ελληνικό θυμικό προσκολλάται στην αοριστολογία της παρέμβασης διότι διδάχθηκε να μεταφράζει το συναίσθημα  με διαίσθηση και ουχί με υπακοή στον νόμο. Ο πλουραλισμός αντικαταστάθηκε από την βεβαιότητα ότι το «οφείλω» εξυπακούει το «μπορώ». Πάλι ο Καντ· αλλά όχι. Η προσέγγιση του εσωτερικού κόσμου δεν χρειάζεται κόκκινο χρώμα· Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Η λατρεία της πλέμπας για τους μουσουλμάνους Τσετσένους στον Κριμαϊκό Πόλεμο, η αλλοτρίωση του ανθρώπου με οικονομικούς όρους, το αναμάσημα παλαιοκομμουνιστικής μοντελοποίησης με μένος Εθνοφρουράς του Οχάιο, προδίδουν τούτο: την αφαίμαξη πόρων από το κράτος με κλαυθμύρισμα παρία που προπαγανδίζει φτηνά ηθικά διλήμματα για τα διαδικτυακά πάρτι του υπερβατικού ιδανικού κόσμου. Κοστουμαρισμένοι άνεργοι που αξιολογούν το κοινωνικό πράττειν, με ιδεολογικές βόμβες αλά Αμερικανικής Αεροπορίας Στρατού σε αμάχους, στα social media. Ειλικρινά έχω την απορία: πώς ζουν; Όποιος θέλει δουλειά, ψάχνει. Δεν τσιτατολογεί καταπιεσμένα ένστικτα για αναγνωσιμότητα και likes.

Η κοινωνική παθολογία ξεπεράστηκε από τον ψυχιατρικό μηδενισμό με την ασκητική εμμονή για την μεγαλοσχημοσύνη των παραφρόνων. Υπάρχει ανάγκη για σύμβολα, για οντότητες που περιφρουρούν τα πτώματα της Οκτωβριανής Επανάστασης, για καθ’έξιν αρνησιολογία για τα νήπια του ελλαδικού αναρχοφασιστικού χώρου. Απλουστευτικές διαδικασίες για τα τσιφτετέλια στα πανεπιστήμια, τους εκβιασμούς των φοιτητών, την αδιαφορία τήρησης των κανόνων στο όνομα της Αριστεράς με την απαραίτητη τσίκνα στα δήθεν αντιφασιστικά συλλαλητήρια. Εάν ο Κώστας Καραμανλής επί πρωθυπουργίας του, εξήγγελλε μέτρα δεν θα είχε μείνει ρουθούνι από τα οδοφράγματα επειδή το ζητούσε η Δεξιά. Το πόπολο ποιεί την νήσσαν με το άλλοθι της σοσιαλδημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ που προέβη σε οριζόντιες περικοπές. Η ανθρωποκεντρική αντίληψη έχει ανάγκη από σημαίες κοσμογονικής ιδεοληψίας διότι οι θιασώτες κουβαλούν τον θάνατο ως acquisitio στις πριβέ κοινότητες που εξυμνούν τα όπλα, τα επιτακτικά ψευδοοντολογικά σκιρτήματα, τις διχοστασίες εν είδει πολλαπλής εκκεντρικότητας, ενώ ουσιαστικά αυτό που έχουν ανάγκη είναι μια βαρβάτη ψωλή για να τους υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι πολύ λίγη για να καταναλώνεται σε ακραιφνείς μισάνθρωπες αιτήσεις στα ταμεία της αγνωμοσύνης, της λούφας και της αναχώρησης. Θετικισμός και ήλιος από δω και πέρα.

Likes(0)Dislikes(1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *