Ακροβάτες

by theelfatbay on 21 Μαΐου 2013

images

Στην καθημερινότητα της εγχώριας αμετροέπειας, η επιστήμη δεν επεκτείνεται στην πρόοδο αλλά κρύβεται τεχνηέντως στα ψυχωσικά επεισόδια. Τα τελευταία με τον αρχέγονο ναρκισσισμό τους, μεταλλάσσονται με αμοιβαία συμπάθεια σε φλογερό λόγο που αγωνίζεται για τα στραβά του μάταιου εαυτού. Είναι τόσο γοητευτικά τα γράμματα στην οθόνη, που τα συναισθήματα απολύουν το έμφυτο κενό της ειρωνίας της ύπαρξης, για να καταθέσουν στεφάνι στο διπολικό θέσφατο που θεωρεί εαυτόν τουλάχιστον αξεπέραστο στην βαρύτητα των ανθρωπιστικών λημμάτων. Ξεχνούν οι κήρυκες που προπαγανδανίζουν τα ηθικά απαιτούμενα, ότι η φλυαρία επικάθεται στις γωνίες που επωάζεται η καθ’έξιν δυνατότητα της γνώμης· αυτό δεν την μετατρέπει αυτόχρημα σε ικανότητα. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη κοινοποίησης του γυμνασιακού θράσους, στο συμπαθές γήπεδο εν είδει συγκροτημένου λόγου, αλλά οι εμμονές προσαρμόζονται στον χρόνο με σοφία.

Η αγάπη για την μακροζωία δεν με αφορά. Εξάλλου, στα όνειρα ταξιδεύω με φαλαινοθηρικά, παρέα με τον Ισμαήλ. Οι δημογράφοι επιμένουν ότι πάνω από το 90% των ειδών που ζουν στην γη δεν έχουν ανακαλυφθεί· χαίρομαι για το άγνωστο καθώς δεν είμαι άθεος από άμυνα. Ωστόσο τα Βαλκάνια φημίζονται για τα αγελαία πάθη τους, την απολυτότητα στα αισθητηριακά δεδομένα και τον κακό συνδυασμό της μνήμης. Πολύτεκνοι, μαμόθρεφτα και χωριατόπληκτοι σχολιάζουν το πολιτικό τοπίο, ερμηνεύοντας τους θεσμούς με το συναίσθημα και το γινάτι που δεν βγάζει μάτι αλλά προκατάληψη στο τεχνολογικό παρόν. Τα πειράματα της τηλοψίας εκφέρουν άποψη προβλέποντας κανόνες και διδάγματα· αγνοούν ότι η παγκοσμιοποίηση διαμορφώνεται με αναπόφευκτους καθορισμούς και ψυχική ισορροπία, καθορίζοντας την λογική, διαλύοντας την ιδεολογική κλειστότητα και τις αντιφάσεις των τυράννων. Οι θιασώτες του Παρμενίδη, αποκλείουν τον τόπο – σύσταση, φύση, υπόσταση- για την πλατωνική χώρα των Ιδεών. Οι λάτρεις των απεργιών θεωρούν ότι στον 21ο αιώνα, η θερμοκρασία μένει σταθερή γκαρίζοντας στον δρόμο με οδηγό τα κουφάρια της Παρισινής Κομμούνας. Οι νεκροί δεν γυρίζουν πίσω· πόσω μάλλον οι στάχτες απ’τα φυλλάδια που μοίραζαν οι αναρχοφασίστες στην Ισπανία τον 19ο αιώνα.

Εν Ελλάδι, υποφέρουμε από το σύνδρομο του θαυμασμού για το ξένο σώμα αλλά εθελοτυφλούμε όταν μας αγγίζουν τα σύνορα της κοινοτοπίας. Αυτοί που φορούν τον μανδύα του ιεροεξεταστή, προ μνημονίου, κατηγορούσαν το Δημοκρατικό Ιδεώδες με συχνότητα εκκεντρικής πανώλης που χαϊδεύει τα άφατα ένστικτα. Στα χρόνια του μνημονίου, ψάχνουν σαν τα ποντίκια τα παραθυράκια των νόμων για το πανηγύρι του αρνητισμού που ερεθίζει το πολυσχιδές παράσιτο. Οι ξενιστές είναι πολλοί: τεμπελχανάδες ρήτορες, δήθεν αντισυστημικοί που παντρεύονται σε ξωκλήσια με υπερπαραγωγή τήρησης των εθίμων της νυφικής παστάδας, μουρλοκακομοίρες ακτιβίστριες που πιθανολογούν με την μυστικιστική παράνοια, πρώην δόκιμοι μοναχοί που μετά τα αγιορείτικα ανεπιτυχή τσιμπούκια, αγορεύουν στο Καράβι για την Γάζα. Μια παιδική διαίρεση προτεραιοτήτων, με σήμα τις αυτορυθμιζόμενες δυστυχίες. Ο φασισμός φοράει τα καλά του για να ξεγελάσει τον εαυτό του, προπάντων. Έπρεπε να ζει ο Καρτέσιος, για να ξαναγράψει μια πραγματεία για το γέλιο. Δασύτριχες κοιλιές που καταπίνουν την διαφθορά αμάσητη, μουτζώνοντας την Βουλή με βίαια πάθη. Καθρέφτισμα νεοελληνικού τίποτα· ηθικολογώντας.

Αγγίζω τα σύννεφα με την γλώσσα. Αποσπερίτης άλικος για τα ξεχασμένα διαβατήρια της μοναξιάς. Η απογοήτευση αφορά τις αντισταθμίσεις των απαράδεκτων πραγμάτων. Φρικτοί άνθρωποι, μαθηματικά της λήθης, αδερφές που ντύνονται με άλλα ρούχα για να μπερδέψουν τον ίδιο επιβήτορα. Ανεπαρκείς βελόνες για να διαβάσουν το βινύλιο. Λεκτική βία, δευτερόλεπτα που αγωνιούν για ένα βλέμμα ζωής μετά από τέσσερις εγχειρήσεις. Ταυτότητες που ξεχνούν ότι δεν είναι αθάνατες. Ευγνωμονώ τον Hegel που βάζει μυαλό στους Μακιαβελιστές. Λογισμικά προσομοίωσης της ευτυχίας, ταχυδακτυλουργικά κόλπα εμφύσησης μιας στιγμιαίας ρώμης για το εφήμερο, λόγια λύπης λίγο πριν τον ύπνο, τέλεση εκείνων των πράξεων για να μην δυσαρεστηθεί ο όχλος. Κρυφά ιδιόχειρα σκίτσα επειδή υπάρχει δήθεν ο τρόμος. Τσιτάτα μηχανιστικής ψυχολογικής χειραγώγησης. Δεν θα σας κάνω την χάρη. Η ζωή είναι υπέροχη.

Likes(0)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *