Λιλιπούτειο σύμπαν

by theelfatbay on 24 Απριλίου 2013

images

Υποβάλλω εαυτόν σε καθημερινά βασανιστήρια. Κανονιστικά πλαίσια με αναστοχασμούς νεοτερικού Προτεστάντη. Πολλαπλές σημασίες στις καθημερινές τραγωδίες με άρωμα Keynes, αμφισβήτηση των εργατικών κινημάτων που η γραφειοκρατία  αντικατέστησε εκ των ένδον την φιλοσοφία της ελευθερίας, θεμελίωση του παραγωγικού έργου με συνδικαλιστική επιμονή ιδιωτικής σφαίρας. Δεν τα καταφέρνω καθόλου. Πάσχω από ακατανοησία δεδομένου ότι το παρελθόν παρεισφρέει στην αντικειμενικότητα με πάμπολλα παραδείγματα φθόνου. Μνησίκακος ων, ανασκαλεύω τα φρικαλέα συγκείμενα τα οποία δεν έχουν καν συνείδηση. Το Δημοκρατικό Ιδεώδες λοιδορείται στο όνομα μιας υπερβατικής εξημέρωσης των ηθών για το νέο καθεστώς της καθολικής εγκυρότητας από την πλειοψηφία. Η τελευταία ψήφιζε, γνωρίζοντας ότι έτρεφε τα συγκοινωνούντα τέρατα στο τσίρκο. Θείες εντολές στους πελάτες βουλευτές που ορκίζονται σε σωματότυπο έμπλεο ακινδυνολογίας με σκοπό την κατάδειξη του βαλκανολεβέντη αριστερού.

Επιπολάζει το πόπολο, ζητώντας σωσίβια για μια διάσωση που μπερδεύει την κατοχή χρημάτων με την αθανασία. Ο διεθνισμός του Μαρξ κατέληξε στα γκουλάγκ. Η επιχειρηματολογία για μια θεσμική αλλαγή θυμίζει τους Ιταλούς που εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ τον 17ο αιώνα. Νταβαντούρι και καβγάδες· συγκεντρώσεις σε υπόγεια· παρορμητικότητα μπακαλόπαιδων· εκκοσμικευμένη επίνευση για την άνοστη όστια. Ο φανατισμός αποτελεί την καινούργια ηθική σφαίρα για την κουλτούρα του συμμετοχικού βλέμματος. Όσο κι αν προσπαθήσω να συμπάσχω με τους εντός του Zeitgeist οπαδούς, κλοτσάω την μετριότητα καθώς είμαι συνηθισμένος στους κανόνες και στην πραγματικότητα. Ο Καντ ήταν σαφής όμως: «οι περισσότερες πράξεις μας φαίνεται να γίνονται από καθήκον αλλά στην πραγματικότητα παρακινούνται από τη φιλαυτία μας.» Τι πιο φαύλο από την φιλαυτία, αναφωνούσε η Yourcenar στα κείμενά της. Τι πιο αληθές από αυτό; Οι δήθεν κοτζαμπάσηδες των ιδεών μονολογούν με αποσπάσματα αήθους πρωτόλειου ποιήματος.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι όσα γνωστοποιούνται από το αντισυστημικό σκυλολόι, έχουν την αύρα επείσακτου ιστορικού παλαιοπωλείου που υπενθυμίζει ότι το ανθρώπινο είδος αποτελεί έρμαιο του καπιταλιστικού εσμού και των μονοπωλίων. Το καθεστώς της συνταγματικής μοναρχίας τον 18ο αιώνα, η γενική παιδεία δημόσιου χαρακτήρα από την Μεγάλη Αικατερίνη, η τυχαιότητα στην ανέλιξη του Χίτλερ στην εξουσία το 1933, τα πνευματικά ρεύματα της Κεντρικής Ευρώπης, ο άγνωστος Διαφωτισμός στα ελληνικά οικόπεδα, οι οδηγίες του Λένιν για την σφαγή αντιφρονούντων, δηλούν ότι η άντληση, η τοποθέτηση, η σύγκριση και η συσχέτιση της ιστορικής αμεσότητας, πόρρω απέχουν από την μονόχνοτη ερμηνεία του συμπαθούς διδύμου που μιλούσε περί τάξεων με λεξιλόγιο χριστιανικής κόλασης για τους δύστηνους. Ο Καστοριάδης έκανε λόγο για την δυνατότητα θεσμών που ευνοούν την αυτονομία. Η τελευταία διαμορφώνει την παράδοση και την σοβαρότητα και όχι τα διεπιστημονικά πορτοφόλια με άρωμα αγγλικής παθητικότητας.

Βρισκόμαστε σε μια αδιάφορη χώρα, μη λαμβάνοντας υπόψη την οικουμενικότητα και την πρόοδο των ξένων πανεπιστημίων. Ομφαλοσκοπούμε ενώ η επιστήμη θάλλει. Αναδεικνύουμε στιγμιότυπα από παρίες που υψώνουν αναρχοφασιστική σημαία στα Προπύλαια ενώ στο ΜΙΤ τα λαμπρά μυαλά πειραματίζονται εξοστρακίζοντας την απελπισία. Το απάνθρωπο φαντασιακό δεν χρειάζεται μνημονιακά βέλη. Αρκεί το αναμάσημα εφιαλτών με κυριλλικούς χαρακτήρες, η αυστροουγγρική μανία προβολής οικείων κακών στα ηλεκτρονικά έντυπα και η εγχώρια μεγαλοσχημοσύνη με άρωμα Ναπολέοντος Γ’, όταν ο τελευταίος σύνηψε συμφωνία με τον λόγιο Lajos Kossuth εναντίον του Φραγκίσκου Ιωσήφ. Μια Magna Carta που επαναλαμβάνει σε παραγράφους, οτιδήποτε για να κατακρημνίσει το φιλελεύθερο ήθος, τον αναπόφευκτο συλλογισμό που επανακαθορίζει την εσώτερη ταυτότητα και την ασθμαίνουσα ελπίδα ότι ίσως σε αυτόν τον πλανήτη, το πεπερασμένο δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο αλλά άσκηση ακροβάτη που αγγίζει το άπειρο με το δάχτυλο που ο ηλίθιος κοιτάζει αλλά δεν κατονομάζει.

Likes(1)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *