Αναπηρίες

by theelfatbay on 22 Ιανουαρίου 2013

images

Στην Ελλάδα παρατηρείται το εξής τραγικό: τα πάντα εξηγούνται υπό το βλέμμα της ιδεολογίας με οποιοδήποτε κόστος. Η βαλκανική λεβεντιά, πλούσια σε κοσμητικά επίθετα, ημιμάθεια και ενοχικό ντελίριο για την πιθανότητα στροφής σε ατραπούς που ουδεμία σχέση έχουν με τα κοπάδια των συνιστωσών που ονειρεύονται παντελή απουσία του κράτους, πάταξη της Δημοκρατίας και συγκείμενα που παραπέμπουν σε ένα θολοκουλτουριάρικο τοπίο με απαγγελίες Γεφτουσένκο, βεβιασμένη τρομοκρατία λόγω ματαιοδοξίας και υποσημειώσεις για τον κομμουνισμό της Ανατολικής Ευρώπης, ο οποίος τάχα δεν εφαρμόστηκε, επιφέροντας αναστάτωση στην οικονομία και ανακατατάξεις στα εσωτερικά ανθρώπινα όργανα από τα βασανιστήρια και τις στερήσεις. Κοινώς, γεννιόμαστε για να προδικάζουμε καταστάσεις, θεωρώντας ταμπού την αλλαγή νοοτροπίας αφού καθημερινά το άχθος της επιδειξίας δικαιολογεί μια ζωή σε αγώνες και σημάδια από γκλομπ, προς επίρρωση του αντιφασιστοφασισμού.

Ο πειρασμός να αναλύσω φροϋδικές, οφθαλμοφανείς ή όχι στιβάδες, είναι μεγάλος αλλά δεν έχω διάθεση. Εξάλλου, η περιεκτικότητα της βλακείας στις αχρείες πορείες αλληλεγγύης, με αποζημιώνει με το παραπάνω. Πρώην Αριστεροί δηλώνουν νεοφιλελεύθεροι, πρώην Κνιτοσταλίνες κατήντησαν αναρχοφασίστες, πρώην Δημοκράτες προσχώρησαν στην Χρυσή Αυγή. Άπαντες με την πεποίθηση ότι έχουν όλο το δίκιο με το μέρος τους, θυμίζοντας χωρίς υπερβολική προσπάθεια είναι η αλήθεια τις προσπάθειες των Αψβούργων για μεγαλείο και επικράτηση λίγο πριν την Βεστφαλία, κουβαλούν μια ρουστίκ ενοχή δεδομένου ότι στο ημεδαπό καρκίνωμα της αόριστης σοσιαλδημοκρατίας, κομμουνιστής γεννήθηκες, κομμουνιστής θα πεθάνεις. Άντρας γεννήθηκες, άντρας θα πεθάνεις. Ηλεκτρολόγος γεννήθηκες, ηλεκτρολόγος θα πεθάνεις. Μαλάκας γεννήθηκες, μαλάκας θα πεθάνεις. Η τόλμη ιδεολογικής διαφοροποίησης θεωρείται ακραία ψυχική διαδικασία που της επιβάλλεται η χρήση ηλεκτροδίων στους όρχεις.

Αν και δεν πείθομαι για τους αναξιοπαθούντες-πολεμοκάπηλους, είναι κοινό μυστικό ότι η διαφορετικότητα στην σκέψη για να περάσει τις εξετάσεις αρκεί να περικλείεται από την αχλή του αντισυστημικού μύθου. Καταληψίες, νοσταλγοί του Χο Τσι Μινχ, πολέμιοι των pay rolls, αντικαπιταλιστές με iMac και iphone και iPad, εργαζόμενοι του ΜΕΤΡΟ που μπερδεύουν την απεργία με την κατάχρηση, λεβεντοτσολιάδες, βαλκανοφρικιά, καταθλιπτικές ραδιούργες, ερωτευμένες ακόμα με τον μπαμπά τους, συνδικαλιστές γλειφτρόνια, φασιστοεισοδηματίες-νοικοκυραίοι, ατζέντηδες της πλήξης και του θανάτου. Όσον αφορά τον εαυτό μου, κλέβω κάτι απ’τον John Updike: «Το τακτ των ανθρώπων, που αναγνωρίζουν σιωπηλά ο ένας στον άλλο το δικαίωμα της κλειστής ζωής και της ιδιωτικής εκκεντρικότητας». Διότι από μικρός σκέφτομαι πάντα με όρους παγκοσμιότητας και όχι με το ψευδοπαντοδύναμο δυναμό του χωριάτικου dna· απ’το οποίο δεν έχω ούτε ρανίδα. Είτε αρέσει, είτε όχι.

Likes(0)Dislikes(0)

4 Σχόλια to “Αναπηρίες”

 • Κύρα says:

  Στην Ελλάδα όλοι έχουν δικαίωμα να παραβαίνουν τους νόμους αφού τους νομιμοποιεί η ιδεολογία τους. Άλλωστε είναι και η μόνη χώρα που θεωρεί την παράβαση των νόμων κεκτημένο.

  Likes(0)Dislikes(0)
 • Kenpachi says:

  Φίλε αν και σε κάποια σημεία συμφωνώ μαζί σου, η προσέγγισή σου με προβληματίζει μάλλον αρνητικά, αν και δεν προτίθεμαι να προσβάλλω κανέναν για τις απόψεις του. Ανέφερες για αριστερούς που γίνονται νεοφιλελεύθεροι και αυτό με κινητοποίησε για να απαντήσω: Δε θα έπρεπε αυτό να είναι ευτύχημα; Πιστεύεις στον ιστορικό ντετερμινισμό, δηλαδή ότι μπορείς να προδιαγράψεις την ιστορία ενός ατόμου με σιγουριά απλά βασιζόμενος σε μία στιγμή της ζωής του; Το κυριότερο ερώτημα που έχω, όμως, είναι γιατί υπονοείς ότι κάποιος δεν μπορεί να αλλάξει ιδέες μέσω της συσσώρρευσης νέων βιωμάτων. Για να διαχωρίσω τη θέση μου, δεν πιστεύω ότι είναι όμορφο να βλέπεις ανθρώπους που μέχρι χθες έκλειναν με ευκολία τα μάτια τους να το παίζουν "γνώστες" των πάντων σήμερα. Αν εννοείς αυτό, τότε συμφωνούμε. Αλλά, με δεδομένο ότι μιλάμε για άτομα με αναλυτική σκέψη, καλό είναι να αντιμετωπίζουμε τον άνθρωπο σαν κάτι δυναμικό που αλλάζει ιδέες (αλλά διατηρεί κάποιον κεντρικό άξονα ιδανικών-χαρακτηριστικών, που θα φανεί καθαρά στο τέλος της ζωής του κυρίως). Τα σέβη μου.

  Likes(0)Dislikes(0)
  • theelfatbay
   theelfatbay says:

   Εννοώ ότι στην Ελλάδα η αλλαγή πλεύσης σε αυτό που προτάσσει η λογική και η παγκοσμιοποίηση θεωρείται ταμπού. Η ας-την-πούμε Αριστερά προτιμά να πέσει η χώρα στο γκρεμό προς επίρρωση του πείσματος να λένε όχι.

   Likes(0)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *