Στα βάθη

by theelfatbay on 12 Ιανουαρίου 2013

images-1

Δεν θ’ασχοληθώ με την βαγκνερική παράνοια των κουλτουριάρηδων, ούτε με τους Επικούρειους σχολιαστές της καθημερινότητας. Αντιπαθώντας τους goy που παραβλέπουν την αυτοσυνειδησία, βαφτίζοντάς την ελιτίστικο σακί προς επίρρωση του εγωιστικού μου μπρίο, επαφίεμαι στην τήρηση της νομιμότητας και στην χαρά της ύπαρξης. Με είκοσι δάχτυλα και κάμποσες ασπιρίνες, κατανοώ την παραξενιά του Hegel, χαζεύοντας τον ωκεανό καθώς τον ζωγραφίζω με παρδαλά χρώματα, πίνοντας πορτοκαλάδα και παγωμένο νερό απ’το ψυγείο. Ανακτώ την ενέργεια που έχασα τις τρεις ημέρες, δεδομένου ότι τα βιβλία βοηθούν να διαβλέπουμε την βλακεία και την προχειρότητα αλλά επειδή δεν διέπομαι από ψυχολογία πραξικοπηματία, ξαναβγαίνω στον κόσμο που χειροκροτούσε τα Τάγματα Εφόδου που καταδικάζονταν σε τρεις μήνες με αναστολή και ποινή εκατό μάρκων. Η ατομική κλίση προσκρούει στον νόμο του καθήκοντος με τραγελαφικά αποτελέσματα: αναπνέω μίσος και φτύνω οργή στα αετώματα, αδιαφορώντας για τους εύθικτους.

Φρίττω με την σιγουριά του Spengler ότι ο δυτικός πολιτισμός οδεύει προς την δύση του καθώς κάθε πολιτιστική περίοδος είναι ένα έμψυχο ον. Το πρόταγμα δεν είναι η τελειοποίηση του ανθρώπου όπως διατεινόταν ο Marquis de Condorcet αλλά η σοβαρότητα εξαντλείται στα οπλοστάσια στις επάλξεις, στις καταλήψεις με την ψευδαίσθηση της κατάλυσης του κοινωνικού ελέγχου, στους ένρινους φθόγγους απ’τους παρίες κλειδοκράτορες της βίλας Αμαλία που αγνοούν τον Σπινόζα και τον ορισμό που δίνει για την τυραννία. Ξεχνώ προφανώς ότι στο παρελθόν εθνικοσοσιαλιστές και κομμουνιστές, σοσιαλδημοκράτες και φασίστες συνεργάστηκαν, για να διατηρηθεί το τερατούργημα της εύθραστης Δημοκρατίας. Ο ισπανικός εμφύλιος, η Βαϊμάρη, η σταλινική μονοκρατορία, ο Laval και η Αιθιοπία, τα ναζιστικά πρόσωπα υπό τις επευφημίες των Γερμανών ψηφοφόρων, δεν δίδαξαν το εγχώριο πόπολο. Απεναντίας, εξακολουθούμε να μισούμε καθώς το ειδικό βάρος των ουρλιαχτών, αποζημιώνεται με την συμμετοχή στο κοπάδι: το να ανήκεις κάπου εξαλείφει τους εφιαλτικούς λεκέδες. Quid pro quo συνθήκη για τα χαζοχαρούμενα τζόβενα που ανατρέπουν τον καπιταλισμό με όρους επανορθώσεων· φροϋδική κακουχία λόγω ανίας και φουκαριάρικης έξης για το θεαθήναι.

Τα συρτάρια είναι γεμάτα απ’τα τιμαλφή που άφησαν πίσω οι μπολσεβίκοι: πούδρες, ακριβά αρώματα, πορσελάνες και γράμματα που έκρυβαν έρωτες. Οι τελευταίοι ήταν αστικό κακούργημα που τιμωρείτο αν δεν διαιώνιζε τον νεόκοπο κομμουνιστή ο οποίος ήταν ρωμαλέος, μη Εβραίος και πανέτοιμος για εκτέλεση εντολών. Πείσμα και μεταβίβαση ευθυνών προς τον πολυπόθητο θώκο. Δικαιώματα, κανόνες, ποινές, ηθική και υποχρεώσεις βγάζουν την γλώσσα στον Kant. Γιατί όχι; Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις. Θα ήθελα να κατοικούσα σε κάποιο πολυτελές διαμέρισμα το 1890 κάπου στο Μανχάταν. Με τεταμένους λαιμούς εραστών, απαγγέλλοντας Ρακίνα και πετώντας κρασί στις παγωμένες κρήνες. Μετά την πτώση του Ναπολέοντος, οι γυναίκες εκδικήθηκαν με πρωτοφανή σκληρότητα την πάλαι ποτέ παντοδυναμία του ισχυρού φύλου. Στα ενδιαιτήματα της θεάρεστης οικογένειας, οι προσβολές και τα φαρμακερά σκώμματα πιστοποιούν την επιχείρηση «γάμος» με όρους απόλυτης παράδοσης. Για ποια πρόοδο μιλάμε;

Τελικά κάτι απορρέει από την φιλάσθενη θέαση των πραγμάτων. Το Δημοκρατικό Ιδεώδες δεν μας αφορά. Νομίζω ότι μια μερίδα σουβλάκια, μια βόλτα στην Ερμού με μυαλό τσίχλας και επανάληψη επιθέτων με επαναστατική φλέβα Δεκεμβριανών μέσω πίξελς, επαρκούν για τον απαραίτητο έμμεσο λόγο στις βεγγέρες (είμαστε τραγικά ευθυνόφοβοι), λίγο πριν τον ύπνο. Προσωπικά δεν είμαι ο Αντισθένης που κριτικάριζε σθεναρά την πλατωνική έπαρση. Κάθε άλλο. Οι ψυχολογικές μου αντοχές μειώνονται. Εικάζω ότι θα ξεκινήσω τα ταξίδια για να βαπτιστώ με πολιτισμό, ευγένεια και αισθητική. Δεν περιμένω τίποτα πλέον από το πλαστικό τοπίο της Ψωροκώσταινας. Ίσως σε σαράντα χρόνια αν ζω, να κατέχω λογοτεχνικά διαπιστευτήρια για την τετριμμένη φιλοσοφική κατάπτωση τρίτων. Όλα έχουν ειπωθεί κι όλα απέτυχαν. Ευτυχώς στο βάθος της θάλασσας η τάπα είναι άφαντη και οι γοργόνες μόνες. Ραντεβού στον Ρουβίκωνα.

Likes(0)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *