Όμορφο τσίρκο

by theelfatbay on 9 Ιανουαρίου 2013

images

Αν με ρωτούσε κάποιος σε ποια χώρα ζω, θα έβαζα τα γέλια. Ίσως θεωρηθεί αγενές εκ μέρους μου αλλά οφείλω να το πω: Δεν αυτοπροσδιορίζομαι Έλληνας, ούτε μ’ενδιαφέρουν τα χρηστά ήθη κι έθιμα. Σημαίες και ύμνοι παραμένουν αδιάφορα, το αρχαιοελληνικό παρελθόν μου είναι βαρετό, πλην των δύο τεράτων· Πλάτωνας και Αριστοτέλης, εξακολουθούν να με απασχολούν, ασχέτως του κραυγαλέου θορύβου που τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας στο λεκανοπέδιο. Οι τηλεοράσεις παραμένουν ανοιχτές, οι οικογένειες φωνάζουν, τα ηχεία παίζουν στη διαπασών, τα βιβλία παρατημένα στις βιτρίνες προσπαθούν να προσελκύσουν τον αναγνώστη αλλά ο τελευταίος ενδιαφέρεται για δωράκια που θα τονώσουν το ηθικό του, αναγορεύοντάς τον τουλάχιστον σε ποιητή και λάτρη του αρώματος των φύλλων, φανατικό αναγνώστη καθώς το όνομα του βιβλιοπωλείου υπόσχεται φλογερά λόγια στο κρεβάτι με αποσπάσματα από Λουντέμη.

Ιοστεφής ελιτιστής, απαιτητικός και φιλάσθενος, κομπλεξικός και τιτίζης, απορρίπτω χωρίς ενοχές το γραφικό στοιχείο της υποτέλειας και του ραγιαδισμού. Οπαδός των συνασπισμών, απογοητευμένος από την πολιτική ένδεια και την απούσα τόλμη, εικάζω τα χειρότερα σαν θεατής στους χειρισμούς της ΕΣΣΔ όταν έθεσε εαυτόν κατά της Γαλλίας με τον βλακώδη όρο του αντι-ιμπεριαλισμού, ξεχνώντας τις συμμαχίες της με την Δεξιά και τις σοσιαλφασιστικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Βαϊμάρη αφού όσο κι αν θέλω να εθελοτυφλώ, αδυνατώ να μην διαβλέπω τον εθνοφυλετισμό, τον αντισημιτισμό, το πάθος για την εξουσία, την λαγνεία για περισσότερο χρήμα, το συντηρητικό μένος του πόπολου που θεωρεί τον πακτωλό των ευρώ εισιτήριο για τον παράδεισο. Οι θαυμαστές των παχυλών πορτοφολιών κάνουν περισσότερο θόρυβο από τους πλούσιους, θυμίζοντας τον αγροτικό πληθυσμό που θαύμαζε το μουστάκι του Χίτλερ, τους θιασώτες του υπερπληθωρισμού και τους αναξιοπαθούντες της Ρηνανίας.

Πολλές φορές σκέφτομαι γιατί γράφω, ποιος διαβάζει τις λιγοστές αράδες που γράφω· απέχω ένα βήμα απ’την ιδιώτευση, θεωρώ τον εαυτό μου τουλάχιστον ηλίθιο, συναισθηματικά ανεπαρκή, κυνικό και καθόλου πολυπράγμων. Οι ικανότητές μου είναι περιορισμένες, αγαπώ την τάξη και την ασφάλεια, θαυμάζω τα καθαρά σπίτια, την αμερικανική Ιστορία, απεχθάνομαι τους δημοσιογράφους και τους κριτικούς, απαξιώ να συνομιλήσω με το ασκέρι της μετριότητας, των σκυλάδικων και της άγνοιας. Η ανώτατη εκπαίδευση φθίνει, η οχλοκρατία θυμίζει τα κείμενα του Heidegger όταν μιλούσε για την δικτατορία των πολλών, η ειλικρίνεια θεωρείται ψυχαναγκασμός και η συναίνεση μικροαστικό κατάλοιπο. Επειδή η σημερινή ημέρα είναι πολύ δύσκολη καθώς ανήκω μάλλον σε μια προβληματική ομάδα που απεχθάνεται την βία και την ημιμάθεια, γυρίζω στην υπέροχη τρύπα της μοναξιάς μου με ψυχολογία Κάιζερ ωστόσο, τρώγοντας στην μάπα την αδιαφορία του κοσμάκη για οτιδήποτε ευρωπαϊκό, όμορφο και Δημοκρατικό.

Likes(1)Dislikes(0)

8 Σχόλια to “Όμορφο τσίρκο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *