Άκρα και σάρκα

by theelfatbay on 10 Δεκεμβρίου 2012

Δεν βοηθούν πια τα διαβάσματα λογοτεχνίας, η τυχαιότητα στην ερμηνεία της Ιστορίας, η λογική στην αναλυτική της παράδοση. Η απουσία σεξουαλικής οριοθέτησης, η χαώδης παντοδυναμία της ιδεολογικής οργής και ο τραμπουκισμός από δεξιά υπολείμματα, φαιοκόκκινο φασισμό και κομμουνιστικό θράσος, επηρεάζουν πλέον την θλιβερή πραγματικότητα καθώς η επαιτεία, μεταλλάσσεται από εθνικό σπορ σε βασική επιδίωξη επαλήθευσης της ίδιας της ύπαρξης· μεταναστολόγοι, μουρλοκακομοίρες που φωτογραφίζουν το ισλαμικό τόξο με υστερικούς όρους, κνίτες που ουρλιάζουν πάνω από λενινιστικούς τόμους, νιχιλιστές που πρωτοδιάβασαν την «Μανίνα» στα προεφηβικά τους χρόνια, δουλοπρεπείς και ψυχολογοανατόμοι, ξεκινούν να παίζουν την τραγωδία τους χρησιμοποιώντας συναρτήσεις νηπίου σε γλωσσικό παράδεισο.

Τίποτα δεν θυμίζει ειρμό και συμπέρασμα. Nota bene: ο ανθρώπινος νους εν Ελλάδι εξετάζεται από τα συνδικάτα και τις συντεχνίες για την καταλληλότητά του, απαξιώνοντας την ψυχιατρική και την μαγεία της προσωπικότητας. Τουλάχιστον, το μίσος στους μπάτσους είναι sine qua non για να μην θεωρηθείς συστημικός, κατάσκοπος ή πράκτορας της CIA. Οι εναλλακτικές προτάσεις δεν πρωτοκολλούνται, η συναίνεση θεωρείται μικροαστικό κατάλοιπο, η πιθανότητα να μην ανήκεις πουθενά προδίδει το νεοφιλελεύθερο θέσφατο· οι σοσιαλφασίστες βγάζουν τα μαχαίρια απ’τις τσέπες διότι ο ιδανικός χώρος μάθησης είναι ο δρόμος κι η μοναξιά της ματαιότητας, τα σκουπίδια στα πανεπιστήμια, το δίκιο του εργάτη, οι εμπρησμοί στις περιουσίες, η σωματική και λεκτική βία στους απεργοσπάστες· οι σκέψεις δεν είναι φρέσκες αλλά λίαν παρωχημένες.

Επειδή συνήθως μου προσάπτουν την ιδιότητα του μισάνθρωπου και του απόλυτου ελιτιστή, θα απογοητεύσω άπαντες αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Μεγάλωσα με τις αρχές της παγκοσμιότητας, του σεβασμού στην διαφορετικότητα, τα επιβεβλημένα ταξίδια από επτά χρόνων στην αλλοδαπή για λόγους παιδείας και όχι gloire· έμαθα ότι για να κερδίσεις χρήματα οφείλεις να δουλέψεις και να παραμένεις ο καλύτερος· είτε είσαι σκουπιδιάρης είτε κατέχεις την έδρα του Νεύτωνα. Δεν εμφορούμαι από μισαλλοδοξία αλλά ούτε συμπάσχω με χυδαίες κορόνες διότι βασιλεύει το Μνημόνιο. Προσπαθώ να ζω με τα λίγα και να διδάσκομαι απ’τα πολλά. Στο πεπερασμένο σύμπαν της μεσογειακής τρύπας ουδείς με πείθει. Η αλληλεγγύη εξάλλου προϋποθέτει αρετή και Δημοκρατικό ήθος. Τα ένστικτα δεν αφορούν μόνο τα ζώα.

Επαναλαμβάνομαι αλλά αρέσει αυτό. Διατείνομαι ότι ευτυχώς που ήρθε το ΔΝΤ και αποκαλύφθηκε με περίσσια μεγαλοπρέπεια, το σάπιο κουφάρι που τόσο πολύ παλεύαμε εναντίον του και απορρίπταμε, τσιμπώντας βεβαίως την μαύρη σάρκα εκατέρωθεν, αλλά που δεν θέλουμε να αλλάξει. Κρατικοδίαιτοι, επιδοματολάγνοι, υποτροφιοζουρλομανδύες με ηρωίδες σαραντάρες, επαρχιωτοτσολιάδες, τιποτένιοι, εξουσιοπαθείς κινούν τα νήματα για το δεκάλεπτο της αναγνώρισης στα κοινωνικά δίκτυα και στα αισχρά κανάλια της ασημαντότητας. Αποτελούμε στην ουσία τον κομμένο μίτο της Αριάδνης, μόνο που η αμορφωσιά, η θέσει δυστυχία και το απύθμενο μίσος, μπολιάζουν το ήδη καταβαραθρωμένο ανοσιούργημα της άρνησης με αντιευρωπαϊκό μένος. Θυμίζουμε τους μαγίστρους της Δικαιοσύνης όταν συναντούσαν τον Πάπα Γρηγόριο για κατανόηση, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Γερόλδου, φεύγοντας απογοητευμένοι και μίζεροι με αφορισμένο τον Φρειδερίκο και τα γεράκια του· έμπλεοι ανικανότητας και σθένους.

Οι κυβερνώντες αποτελούν τον καθρέφτη της κοινωνίας. Εμείς τους ψηφίζαμε. Δεν πήγαν από μόνοι τους για να πιάσουν καρέκλα. Η επιθυμία για εισβολή στη Βουλή δηλοί τον πρωτογονισμό μας και την μνησικακία μας απέναντι στο Ωραίο. Οι μπολσεβίκοι όταν λέρωναν τα πατώματα και τους τοίχους των Ρομανώφ με αίμα και μυαλά, άκουγαν τις διαταγές κάποιων ηγητόρων τους να μην καταστρέψουν τους πίνακες και τα κειμήλια. Οι συζητήσεις μεταξύ μειρακίων καταλήγουν στην εικόνα των αμέτρητων πτωμάτων στον Σηκουάνα, την περίοδο όπου οι γκιλοτίνες έφεραν το όνομα του Ροβεσπιέρου. Φτάσαμε στο σημείο μηδέν όπου ο απών κοινωνικός έλεγχος, η απαξία του νόμου, η ψευδαίσθηση της επανάστασης από οπαδούς του Eisenstein και των σοβιέτ, θεωρούνται το χάπι για την κατάθλιψη, τον ιδεοκαταναγκασμό και την αποτυχία της απόδειξης του θεού για τα ψυχάκια της δραχμής, της Χούντας και της αναρχίας.

Likes(0)Dislikes(0)

6 Σχόλια to “Άκρα και σάρκα”

 • glenn077 says:

  Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο. Το ακατάσχετο βρισίδι σου είναι το μόνο που ταιριάζει σ' αυτή τη Μεσογειακή Τρύπα. Στην οποία όταν επιστρέφω απ' το εξωτερικό με ισοπεδώνει η κακογουστιά, η έλλειψη αισθητικής, το κιτς, η ακηδεία.

  Όσο αυτή η τρύπα παραμένει έτσι, συνέχα το βρισίδι. Είναι ο μόνος προσήκων λόγος. Οτιδήποτε άλλο μέσα σε αυτό το ζόφο σηματοδοτεί την ανώριμη άμυνα της άρνησης και της απώθησης. Όταν σου πετάν σκατά, απαντάς με σκατά, αλλιώς θα σε πούνε και μαλάκα.

  Η μόνες λογικές συζητήσεις σε αυτή τη χώρα είναι με τον Τόμσεν και τον Σόϊμπλε.

  Likes(0)Dislikes(0)
 • Don Idiote says:

  Όλα σωστά μόνο που οι δικοί μας "αγανακτισμένοι" όταν μπουν στη Βουλή, ως άλλοι μπολσεβίκοι στα ανάκτορα, θα καταστρέψουν τα πάντα καθώς οι εγχώριοι ηγήτορες δεν φημίζονται για την αισθητική τους.
  Έλειμμα λογικής, έλειμμα αισθητικής, αυτά τα δύο δημιουργούν και όλα τα άλλα ελείμματα σ' αυτό τον τόπο...

  Likes(0)Dislikes(0)
 • Κύρα says:

  Πολίτες και πολιτικοί έχουν βαθιά άγνοια της δημοκρατίας με αποτέλεσμα να θεωρούν την ανομία επανάσταση.

  Likes(0)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *