Βελόνες

by theelfatbay on 24 Νοεμβρίου 2012

Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα απ’τα μεσαιωνικά χρόνια. Η απεραντολόγα σκέψη δεν έχει διδαχθεί να πειθαρχεί στις οροθετήσεις των νοημάτων. Οι φιλόσοφοι απέτυχαν ν’αποτρέψουν τον κατακερματισμό της σκέψης σε ιδιόρρυθμη κι αστήρικτη διχοτομία. Οποιοσδήποτε ερμηνεύει με απαράμιλλη υποκειμενική γλώσσα τον μικρόκοσμο που τον περιβάλλει με όρους μονοθεϊστικής δεισιδαιμονίας. Ενθυμούμαι την καταστροφική ζωή του Joseph Roth και μειδιώ ειρωνικά. Στην περίπτωσή του έγραφε συνέχεια με όπλο την εβραϊκή σοφία και αυστηρότητα, την γερμανική πειθαρχία και το ρωσικό πάθος, με έκδηλη την αγωνία για την δικαιοσύνη, την ορθολογικότητα και την αυστριακή καλλιτεχνική φλέβα, λίγο πριν ο Χίτλερ χριστεί καγκελάριος και μετατρέψει τις παρανοϊκές του προσλαμβάνουσες, σε φρικαλέο πάθος ασυνείδητης ψυχωτικής μονομανίας. Ο Roth είχε όραμα. Δεν τον απασχολούσε η βία ούτε οι περιπέτειες της ψυχανάλυσης.

Στις επάλξεις η απόλαυση των όπλων δεν έχει όρια. Αποτελεί πρωτογενές υλικό με αναλυτική δεινότητα Σαραμάγκου. Οι καθρέφτες ραγίζουν καθώς η συναίνεση είναι ταμπού. Επαναστατούμε με κορόνες παλαιοκομμουνιστικής θηριωδίας. Η Ευρώπη έχει ξεχάσει ότι ο ναζισμός δεν διαφέρει καθόλου απ’τον σταλινισμό, την γενοκτονία στην Καμπότζη, τις σφαγές των Πολωνών στο Κατίν. Ο επαρχιωτισμός συναντά χωρίς αιδώ τα θρησκευτικά τελετουργικά λατρείας που οι ίδιοι οι αναρχοφασίστες απορρίπτουν μετά βδελυγμίας. Όσον αφορά την ακροαριστερά εμφορείται απ’το μισάνθρωπο αντιδημοκρατικό κυνισμό σαν ιεροεξεταστής σε κείμενα του Thomas Hadden. Ξεχνώ προφανώς ότι ο όχλος αρέσκεται στα λουτρά αίματος διότι μισεί εαυτόν που μισεί την καθεστηκυία τάξη και τα τερτίπια της. Η συγκρότηση της συνειδητότητας απαιτεί διαρθρωμένα νοήματα και συνεκτικότητα σημασιών. Προϋποθέσεις που δεν αφορούν την πλειοψηφία η οποία θυμίζει νήπιο σε μεταμεσονύχτια υστερία.

Οι Δημοκρατίες είναι όπως ο πόνος. Όταν κάτι δεν δουλεύει στέλνουν αμέσως μήνυμα στον εγκέφαλο. Η απαίτηση της τήρησης των απόλυτων μεγεθών στο κοινοβούλιο είναι τουλάχιστον παιδαριώδης και αλιτήρια. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να καίγονται λιγότερα αυτοκίνητα και καμία βιβλιοθήκη της Νομικής. Φυσικά ο μύθος της ταξικής πάλης αποτελεί γενετική προοπτική για τα κατάστιχα του αδιάλλακτου ενδοσκοπισμού κατά Kenny. Η απουσία ταυτότητας στο βαλκανικό ανάγλυφο, ανάγει τις δοξασίες της απούσας καταγωγής σε μίσος και αήθη επιχειρηματολογία. Δεν φορώ παρωπίδες. Το συντριπτικό ποσοστό των ανθρώπων της Μεταπολίτευσης, απομύζησαν τσιτάτα και αριστεροσύνη, μεταμορφώθηκαν σε τοκογλύφους υπερασπιστές των έργων του Μίκη Θεοδωράκη, του Ελύτη και του αντάρτικου φερετζέ στις συνάξεις με τα ζεϊμπέκικα και την κρασοκατάνυξη, στα πάρτι των αντιεξουσιαστών στα απομεινάρια του Πολυτεχνείου την δεκαετία του ’90 χορεύοντας τσιφτετέλι.

Δυστυχώς το διαδίκτυο βρίθει πανέτοιμων αγχωμένων προβάτων που θεωρούν αυτοθεμελίωση το επαναστατικό πρόταγμα. Ο Καστοριάδης τονίζει ότι η πολιτική ανήκει στο χώρο του πράττειν. Αυτό που βιώνουμε στα κοινωνικά δίκτυα προδίδει την τυφλότητα και την εξουσιομανία. Η αίρεση του μαρξισμού εξακολουθεί να ελίσσεται με σοβιετική προβιά, ναρκισσισμό και θεωρία παιγνίων. Αυτό που δεν λαμβάνεται υπόψη κρύβεται κάτω από ομιλίες, λογικά σφάλματα και ελληνική γελοιότητα. Η λογική ανάπτυξη αναπνέει μόνο στα κείμενα του Poe, η συνωμοσιολογία ξυπνάει την αιγυπτιακή λατρεία του Μολώχ, η πολιτική ορθότητα κερδίζει έδαφος στα κείμενα των κοντόφθαλμων ακτιβιστών. Η παγκοσμιοποίηση δεν αφορά την χώρα του χαλβά και του πιτόγυρου. Αυτό που νοιάζει τον ιδιώτη είναι το πορτοφόλι, η μάσα και κυρίως η συκοφαντία. Η τελευταία διαπρέπει με γραφειοκρατική δουλοπρέπεια στα ποικίλα σχόλια και στις πλατείες των αγανακτισμένων με την παντόφλα made in Sepolia· διαβάζοντας Λιακόπουλο και τρώγοντας σποράκια.

Likes(0)Dislikes(0)

2 Σχόλια to “Βελόνες”

  • glenn077 says:

    Αχ θε μου, θα το επαναλάβω. Βλέπω στα γραφτά σου τον εαυτό μου προ 7 ετών. Τον μεσαίωνα στην Ελλάδα τον είχα κάνει pinpoint στα συνδικάτα και την ανυπαρξία κράτους, δηλαδή ανυπαρξία κοινωνικού συμβολαίου, πόσο περισσότερο διυποκειμενικότητας. Άλλωστε ο μεσαίωνας ήταν το μονοπώλιο της συντεχνίας. Πνιγόμουν στο δίκιο μου. Αλλά τώρα το βρήκα (το δίκιο μου). ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΤΡΟΙΚΑ. Fuck yeah! Τσιρίξτε όσο θέλετε: No more fucking money for you.

    Likes(0)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *