Ανημπόρια

by theelfatbay on 31 Οκτωβρίου 2012

Προσπαθώ να διαβάσω την παραβίαση του δεύτερου νόμου της θερμοδυναμικής, την σημασία του δαίμονος του Μάξουελ, την αύξηση της εντροπίας, τις καρικατούρες που απεχθανόταν ο Χέγκελ, την θεωρία black box στην οποία χανόμουν την δεκαετία του 1990, τα τερτίπια των Ουίγων και τους συγκινητικούς αγώνες των μαύρων στον νότο των ΗΠΑ, όταν ο James Meredith κατέθεσε αίτηση για το πανεπιστήμιο του Μισισιπή το φθινόπωρο του 1962, ξεφυλλίζω σελίδες από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, Burroughs, Faulkner, Dickens, Dostoyevsky, τηλεφωνώ στο New Jersey για να μάθω νέα γνωστών από τον τυφώνα, σχεδιάζω να λείψω λίγες ημέρες για το Παρίσι ενώ τα γράμματα στα κείμενα με κοροϊδεύουν καθημερινά αφού τελικά ο Wittgenstein έκανε λάθος: οι λέξεις δεν λένε την αλήθεια ή έστω λίγη αλήθεια.

Θυμάμαι τον Max Frisch που σε κάποιο έργο του δηλώνει μεταξύ κόπωσης του ατσαλιού, ζητημάτων στρέψεως, συντελεστών τριβής και επεξήγησης του αστρικού χάρτη, ότι τα αισθήματα δεν είναι τίποτ’άλλο παρά φαινόμενα κοπώσεως. Αν κι έχει δίκιο, διαφωνώ μαζί του διότι εξακολουθώ να παραμένω λάτρης της αρμονίας των κινήσεων, της αισθητικής παρατήρησης και της πληκτικής τελειότητας, ανίδεος απέναντι στην τυπολογία των δασκάλων όπως ο Φουκό παραδείγματος χάρη, αν και εξακολουθώ να αντιτίθεμαι στην μαρξιστική θεωρία της βιοεξουσίας όπου οι ετερογένειες υποβόσκουν τρώγοντας εαυτόν εξαιτίας του αιμοδιψούς κεφαλαίου, ιστορίες για να τρέφεται το λούμπεν προλεταριάτο, δεδομένου ότι η ύπαρξη για πολλούς είναι αβάσταχτο άχθος το οποίο αναγκαστικά διανθίζεται με αίμα και αγωνιστικά λάβαρα.

Πριν αρκετά χρόνια, συνομιλούσα με έναν καθηγητή του Πολυτεχνείου, ο οποίος επιχειρηματολογούσε στο εξής απλό: εξακολουθούμε να ζούμε στον Μεσαίωνα καθώς τα προτάγματα του Διαφωτισμού και της Δημοκρατίας, λεκιάζονται καθημερινά από την απαξία των Νόμων και των Θεσμών, του εκκλησιαστικού σκοταδισμού και του Ισλάμ, των προκαταλήψεων που ενδύονται την οικουμενική ηθική για να προβάλουν τις δικές τους αναπηρίες με άρση των ορίων και των κανόνων και την επιβολή μιας ιδιαζούσης αξιοθεσίας (κλέβω τον Χάϊντεγκερ) χωρίς αντίρροπες κινήσεις για την ισορροπία και την διαφύλαξη της πανεπιστημιακής παράδοσης, συζήτηση που κατέληξε στις θηριωδίες του κομμουνισμού, του ναζισμού, στην ανοησία της αναρχίας και στην ελπίδα κατάλυσης της μεσσιανικής μέγγενης.

Στην Ελλάδα πού βαδίζουμε; Άγνωστο. Άπαντες έχουν το δίκιο με το μέρος τους, τσιταλολογώντας κατάρες σαν Μανιάτισσες γριές σε παράκρουση. Ευτυχώς υπάρχει το Κράτος για να ξεσπούν όλοι οι οπαδοί της γραμμικής εξέλιξης της προόδου πάνω του: σταλινιστές έμπλεοι μίσους, προπαγανδιστές κνίτες με θλιβερά σκέλια, συνδικαλιστές με άρωμα βασιλικού σε γλάστρα, χωριάτες συντηρητικοί που μηδενίζουν τα πάντα στο όνομα της μόνιμης άρνησης, (η άρνηση στην Ελλάδα σε χρίζει αυτόματα επαναστάτη), αναρχοφασίστες που δεν βρήκαν τις απαντήσεις στον θεολογικό γαλαξία. Εν ολίγοις κιβωτισμοί, πόλοι, υπολογισμοί, μεταβλητές, συναρτήσεις, προσομοιώσεις, αλγόριθμοι, κώδικες, περιγράμματα, διαφορικοί λογισμοί και μπόλικα σάλια που φιλολογούν για το χρήμα αλλά ούτε λόγος για τις μεταρρυθμίσεις, τα οράματα, την αλλαγή της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, την εκρίζωση της ψυχολογίας του προβάτου (συστημικοί και αντισυστημικοί στην ίδια χύτρα βράζουν).

Θυμήθηκα κάτι.

«Στο όνειρο αυτό σχεδόν όλοι στη Γη έχουν πεθάνει, γιατί έχουν προσβληθεί από έναν ιό. Όμως δεν είναι ένας συνηθισμένος ιός. Είναι σαν ιός του υπολογιστή και οι άνθρωποι τον κολλάνε εξαιτίας της σημασίας μιας φράσης που λέει ένα άτομο που έχει προσβληθεί και της έκφρασης που παίρνει το πρόσωπό του ενώ τη λέει, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να το κολλήσουν και μόνο κοιτάζοντας στην τηλεόραση ένα άτομο που έχει προσβληθεί, πράγμα που σημαίνει ότι εξαπλώνεται στον κόσμο πάρα πολύ γρήγορα. Κι όταν οι άνθρωποι κολλήσουν τον ιό, απλώς κάθονται στην τηλεόραση και δεν κάνουν τίποτ’άλλο. Κι ούτε τρώνε ούτε πίνουν κι έτσι πεθαίνουν».

(από το βιβλίο του Mark Haddon – Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα;)

Likes(0)Dislikes(0)

2 Σχόλια to “Ανημπόρια”

 • Αχ, νομίζω ότι είναι η ωραιότερη εποχή για το Παρίσι!
  Και όπως θα επιστρέφεις, σε παρακαλώ, θυμήσου να μου πάρεις τα κάτωθι προϊόντα της Lancaster από το Duty Free:
  DIFFERENTLY NUTRI-DERMO SKIN DAY RICH CREAM 50 ML
  DIFFERENTLY NUTRI-DERMO NIGHT CREAM 50 ML
  DIFFERENTLY NUTRI-DERMO SKIN EYE CREAM 15 ML
  SURACTIF SERUM 30ML
  Το αντίτιμο της παραγγελίας θα στο δώσω με την παραλαβή των προϊόντων!
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  Καλό μήνα!

  Likes(0)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *