Ο άλλος Θανάσης

by theelfatbay on 24 Μάϊου 2011

Το ΚΚΕ ήταν πάντα επιφυλακτικό. Είχε και εξακολουθεί να κατατρύχεται από την μανία της διαγραφής. Στο προβληματικό θυμικό του ο χαφιεδισμός έχει στήσει περίπλοκα και σαδομαζοχιστικά παιχνίδια με αποτέλεσμα τα πάντα να καταγράφονται και να αναλύονται εξονυχιστικά καταργώντας το τεκμήριο της αθωότητας όπως οι σημερινοί τρομονόμοι που μεταφράζουν οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά ως ιδιαιτέρως δυσχερή και κολάσιμη. Ο Θανάσης Κλάρας, πολύ πριν πάρει τα βουνά ιοστεφής κραδαίνοντας τα φυσεκλίκια και την περιβόητη γενειάδα τύπου Πανούση, προτού αντιτάξει το πρόταγμα της επιβίωσης του μαχητή και την λεζάντα του μηδέποτε νικηθέντος, θα αντιληφθεί οριστικά και αμετάκλητα όταν αρθρώσει λόγο σε πλατείες και εμπύρετες συζητήσεις ότι ο δρόμος της ελευθερίας και της αλληλεγγύης είναι μονόδρομος στρωμένος με πολυσχιδή σκατολοΐδια αλλά που αξίζουν βαθύτερη ανάλυση και ένοπλο χαιρετισμό ιδιαιτέρως χρήσιμο σε μια περίοδο όπου κομουνιστές, παπάδες κι μουστακαλήδες χωροφύλακες γινόντουσαν μια ομοιόμορφη μάζα αντικαθεστωτικών με μοναδικό σκοπό όχι την επιβίωση αλλά την απόκτηση της ζωτικής ελευθερίας και της απαραίτητης σύμπνοιας. Ο Θανάσης έχοντας μια έμφυτη απέχθεια στην αγγλική λίρα και με μοναδική απαίτηση τα χοντρά ρούχα και την καλή σίτιση των παλικαριών του ανέβηκε με ευκολία βουνά και λαγκάδια ευελπιστώντας σε πολύτιμα πνευματικά αγαθά καθοδηγούμενος εν τέλει από την άσβεστη αναρχική του φλέβα που δεν λέει να σταματήσει να τρέφεται με ισχυρά αγωνιστικά αιμοσφαίρια. Οι χαρτογιακάδες του ΚΚΕ, πιστοί στις ξενόφερτες φυλλάδες και τον πνευματικό ευνουχισμό των πάλαι ποτέ αγωνιστών του, θα εμμένει στο βασικό καθήκον της πολιτικής γραμμής του που είναι η πάλη του ελληνικού κοσμάκη προς χάριν της θεάρεστου Σοβιετικής Ένωσης η οποία γεμίζει με χιλιάδες κιτάπια τα συρτάρια των εγχώριων και μη κομουνιστών με οδηγίες, τσιτάτα και διακηρύξεις, υπενθυμίζοντας επαίσχυντα την αδιαμφισβήτητη δύναμή της, δίνοντάς της διαστάσεις εξουθενωτικές προς αποφυγήν αντίστασης ή σκεπτόμενης αντιπαλότητας. Το τερατούργημα αυτό με έμφυτη λαγνεία στο σταλινικό πρότυπο, με χιλιάδες παραφυάδες να σκάνε μύτη από παντού, εισχωρεί πανεύκολα στο ελληνικό κομουνιστικό ιδεατό καταρρίπτοντας τις όποιες αντιστάσεις με κύριο όπλο την απειλή, τον εξευτελισμό και την διαγραφή του απείθαρχου από την μεγάλη οικογένεια της προόδου και της εξέλιξης. Η τυφλή υπακοή και η ψυχιατρική αντιμετώπιση των συντρόφων κομουνιστών από εμποτισμένους φιλάρεσκους ταγούς, καταλύει κάθε λογική και ψυχαναλυτική προσέγγιση από τον εμβρόντητο μελετητή του Υπερεγώ. Ο δογματισμός και η εμμονή του κόμματος στην τήρηση του γράμματος του δικού του νόμου, το έχει μετατρέψει σε φονταμελιστικό όργανο που πιάνει τοίχο έχοντας απέναντί του τον Θανάση Κλάρα.

Ο ίδιος ζωσμένος από ανίκητη επιθυμία για την πραγματική ελευθερία, θυμίζοντας μέλος της Εργατικής Υπόθεσης, γεμάτος ζήλο και αυταπάρνηση όπως τότε στην ρωσική επανάσταση του ’17, αρματώνεται και αψηφά οποιαδήποτε χειραγώγηση από την παραληρηματική ζέση του ΚΚΕ με αποκορύφωμα την κάθετη και αμετάκλητη άρνησή του να συμφωνήσει με την Συμφωνία της Βάρκιζας και την παράδοση των όπλων αμαχητί, ξαναπαίρνοντας τα βουνά αλλοπαρμένος από την ταύτισή του για εκείνο το πρόταγμα που έχει χαραχτεί σαν πανάκριβος χάρτης μέσα του. Η κυβερνητική Εθνοφυλακή φανερά ικανοποιημένη με την θέαση της σορού του Θανάση, σιωπά. Ο απείθαρχος χαρακτήρας  και η επιμονή του καταδικάστηκε από το ΚΚΕ, το οποίο εξακολουθεί να μην αποκαθιστά την «κομματική» ταυτότητά του θαρρείς κι αυτό είναι το ζητούμενο. Το ΚΚΕ ξεχνάει, υπενθυμίζοντας στο φιλοθεάμον κοινό το παραφθαρμένο θυμικό των νεοελλήνων, ότι το μαγικό χαλί που είχε απλωθεί από το χαριτωμένο δίδυμο Στάλιν-Τσόρτσιλ στην Ευρώπη, εξυπηρετούσε τόσο πολύ τα διπλωματικά συμφέροντα των προαναφερομένων κηφήνων στην διεθνή σκακιέρα που οποιαδήποτε φωνή αντίστασης έπρεπε να εκτελεστεί πάραυτα, υπενθυμίζοντας την καθοριστική ομιλία του Θανάση τον Νοέμβριο του ’44 στην Λαμία, η οποία οδήγησε στον χαμό του αφήνοντας περίλυπα πάρα πολλά στρατιωτικά τάγματα εθνοφρουράς να προσχωρήσουν στον κ. Κλάρα και την συνοδεία του. Η Ιστορία αποτυπώνει με πολύ σκληρά λόγια την νοσηρή πραγματικότητα, την αμάθεια και τον φανατισμό του Κόμματος, του οποιουδήποτε Κόμματος. Όταν το ΚΚΕ αποφάσισε κατά το δοκούν και με «νεφελώδεις» άνωθεν εντολές την αποκαθήλωση του χαϊδεμένου παλικαριού της, καταδεικνύει απερίφραστα ότι όταν δεν υποστηρίζει το μέλος της και το κόβει από την αγαθή αγγέλη ουσιαστικά τον δίνει βορά σε κομματικούς αντιπάλους αφήνοντά το ξεκρέμαστο να πλανιέται σαν άφραγκος πλανόδιος.

Αυτό βέβαια δεν νοιάζει τον Θανάση. Καθαγιασμένος από βέβηλους λόγους, ακόμα και μετά από τον θάνατό του, από τον Ζαχαριάδη (ο οποίος αποκαθίσταται από το ΚΚΕ πολιτικά και κομματικά), δίνει νόημα σε όλους εμάς που πολύ απλά δεν θέλουμε να υποκινούμαστε από κόμματα και φιλοπαίγμονες διαθέσεις αρχηγών και συμφερόντων. Το ΚΚΕ εξακολουθεί να προκαλεί τον καινούργιο αιώνα με κορίτσια Ιεχωβάδες που μοιράζουν τον Ριζοσπάστη στις στάσεις του μετρό και τα φανάρια της Εθνικής Οδού (στον καιρό του ίντερνετ), με αναχρονιστικές ρωσικές ταινίες στον 902, με ξεχασμένα και μαραμένα «αγωνιστικά» τραγούδια Αριστερά στα fm ασχέτως αν πετά στα μούτρα μας και το τηλεμάρκετινγκ με τον Βενετσάνο! Ξεχνά ότι ενισχύεται από το κράτος με επιχορηγήσεις για το κανάλι του, ότι πέρνει ρεύμα για τους αναμεταδότες του με σκοπό την πανελλαδική εμβέλεια αλλά όμως δεν συμμετέχει στο Digea ασχέτως αν δηλώνει συμμετοχή μέχρι και το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤV.

Η απύθμενη αρνητικότητα του ΚΚΕ δεν καθαγιάζεται. Η οπισθοδρομική ιεραποστολή του πιάνει περισσότερο πάτο, αφήνοντάς μας ενεούς μπροστά σε αυτό το ξεπεσμένο μεγαλείο. Ο Θανάσης γελά συγκαταβατικά και κλείνει το μάτι πονηρά αφού όλα αυτά τα είχε οραματιστεί πριν την μεγάλη και αναρχική του πορεία. Αντίθετος στην εξουσία του Κόμματος, με βασική αρχή την ελευθερία του ανθρώπου και την τάση του να φέρεται φυσικά χωρίς τον πολιτικό και πρωτίστως τον κομματικό καταναγκασμό. Η Επαναστατική Ποικιλία είναι αυτό που τρόμαζε και τρομάζει το ΚΚΕ. Αλλά ο Θανάσης πλέον κοιτάζει πέρα κι απ’ αυτό. Με τα μάτια του στραμμένα στο καινό μέλλον με τα ουσιαστικά ιδανικά, ενδεδυμένος το πραγματικό του όνομα: Άρης Βελουχιώτης.

Likes(0)Dislikes(0)

18 Σχόλια to “Ο άλλος Θανάσης”

 • conlatabaquierabajo says:

  Πολύ ενδιαφέρον το κείμενό σου, με το οποίο ταυτίζομαι σχεδόν σε όλα. Τι να πρωτοθυμηθεί ναι να αναφέρει κανείς για τα απανταχού σταλινικά κόμματα, και όχι μονάχα στην Ελλάδα. Τα γκουλαγκ και τις δολοφονίες "αντιφρονούντων" στη Ρωσία, την Κροστάνδη, τη διάλυση των κολλεκτίβων στην Ισπανία του '36 και τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων, στο πιο ελπιδοφόρο κοινωνικό πείραμα που γνώρισε η ανθρωπότητα στον 20ο αιώνα για να μη μιλήσουμε για τα δικά μας εδω πέρα. Οτι δε μπορεί να μανιπουλάρει...γνωστή η συνταγή άλλωστε. Για να μη μιλήσουμε για την απαξιωτική στάση του PCPE στο συνελευσιακό κίνημα των πλατειών της Ισπανίας,ως πιο πρόσφατο παράδειγμα.

  Likes(0)Dislikes(0)
 • Εγώ μπορώ να μην μείνω στον Βελουχιώτη αλλά να πάρω το φτυάρι μου και να πάω στο σήμερα να θάψω; Ευχαριστώ. Θα σταθώ σ’ αυτό που γράφεις για την «οπισθοδρομική ιεραποστολή του». Δεν είναι πολλές μέρες (νομίζω στις 4-5-2011) που στη δεύτερη σελίδα του Ριζοσπάστη διάβασα το εξής: «Κανένα "τουίτ", μόνο "Ριζοσπάστη"». Να επιστρέψουμε δηλαδή τριακόσια χρόνια πίσω. Αλλά θα μου πεις εδώ ακόμα προσπαθούν να αγιοποιήσουν τον Στάλιν… Εδώ το σημαντικότερο ζήτημα που τέθηκε προς εξέταση στο 18 συνέδριο είχε να κάνει με την προσπάθεια δικαίωσης του σταλινισμού και την αποκατάσταση του «πατερούλη» Ιωσήφ Στάλιν. Τι να πω; Μάλλον το ΚΚΕ έχει πρόβλημα με τις θέσεις του και το ότι δεν μπορεί να είναι η εναλλακτική πρόταση που θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση.

  ΥΓ.
  Συγγνώμη αν βγήκα εκτός του θέματος της ανάρτησης αλλά είναι κάτι που το κουβαλάω από τα μαθητικά μου χρόνια: Ήμουν σχεδόν πάντα εκτός θέματος στο μάθημα της έκθεσης!

  Likes(0)Dislikes(0)
 • theelfatbay
  theelfatbay says:

  @conlatabaquerabaja

  Το ΚΚΕ είναι κατάπτυστο και φονταμενταλιστικό. Εξυπηρετεί επάξια το σύστημα και τα παράγωγά του. Είναι δεκανίκι του καπιταλισμού.

  @Αθηνά

  Θα μπορούσε να είναι η εναλλακτική λύση αλλά ούτε το ίδιο το θέλει γιατί δεν το συμφέρει. Βρομάει από μακρυά το θέμα από το οποίο δεν ξέφυγες καθόλου. Τα αγαπημένα μου παιδιά είναι αυτά που φεύγουν πάντα εκτός θέματος!

  Likes(0)Dislikes(0)
 • Διαφωνώ ασφαλώς, στο εξής επίπεδο: ότι το "κομμα" το εμφανίζεις με μεταφυσικό πέπλο, σαν το "κακό" που πήρε τη μορφή κόμματος και βάλθηκε να ξεπαστρέψει τους τίμιους αγωνιστές. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στην εθνική αντίσταση, οι κομμουνιστές κυνηγήθηκαν όσο κανείς άλλος όχι επειδή είχαν μια μεταφυσική πίστη στο "κόμμα" αλλά στο ιδανικό της κοινωνίας απαλλαγμένης από εκμετάλλευση. Ο αγώνας αυτός έχει πάντοτε αδικίες που πρέπει να τις βλέπεις ψυχρά χωρίς συναισθηματισμούς. Βεβαίως κι έκανε λάθη το ΚΚΕ. Αλλά κι αυτό από ανθρώπους αποτελούνταν, και η ηγεσία του άνθρωποι ήταν, κυνηγημένοι απ΄την πατρίδα τους με ανείπωτες δυσκολίες. Όταν έρχεται η σκληρή πραγματικότητα της ένοπλης πάλης, μπορεί καμμιά φορά να μην εκτιμήσεις σωστά τις καταστάσεις. Κάποιες φορές μπορεί και να γίνεις σκληρός. Όποιος ποτέ πίστεψε ότι η ηγεσία του ΚΚΕ ήταν άνθρωποι βολεμένοι με λυμένα όλα τους προβλήματα, απλά πιστεύει σε ένα αισχρό ψεύδος. Δεν έχετε σκεφτεί πόσο δύσκολο είναι να αναλάβεις έναν αγώνα, να πρέπει να τον οργανώσεις, να τον συντονίσεις, μη έχοντας προηγούμενη ιστορική πείρα. Ναι, έκανε λάθη η ηγεσία του ΚΚΕ, κρεμάστε τους το λοιπόν στην ιστορική αγχόνη. Και πάλι μπορεί να ξανακάνει λάθη. Αλλα τουλάχιστον ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ. Οι άλλοι όλοι κάνουν απλά "κριτική"
  Με σεβασμό.

  Likes(0)Dislikes(0)
 • Elf,

  Συμφωνώ απολύτως με τα λεγόμενα σου.

  Βεβαιως όπως λέει και ο Δελαρζ υπήρχαν και υπάρχουν αγωνιστές μέσα στο ΚΚΕ. Ειδικά για την εποχή του Αρη ήταν γεμάτο τέτοιους.
  Σήμερα, όμως, μιλάμε για καπιταλιστικό παράπηγμα σε φόντο απολιθωμένης κομμουνιστικής σκεψης! Θλίψη και μ.ονο προκαλεί!

  Likes(0)Dislikes(0)
 • Το ΚΚΕ δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν και πρωτοστάτησε στον αντιστασιακό αγώνα στη συνέχεια υπέπεσε σε τραγικά λάθη λόγω της τυφλής υποταγής του κόμματος στον "πατερούλη". Ο Τάσος Βουρνάς αναφέρει ότι όσοι σύντροφοι δεν συμβάδιζαν με τη γραμμή του κόμματος κατηγορούνταν ως τροτσκιστές και ρεβιζιονιστές! Με τον ίδιο τρόπο που προδόθηκε ο Άρης προδόθηκε και ο Μπελογιάννης με τον Πλουμπίδη. Πάντως θεωρώ λάθος τη συνολικότερη απαξίωση του μαρξισμού και του κομμουνιστικού οράματος λόγω του Στάλιν. Διότι ο Στάλιν δεν ήταν πραγματικός μαρξιστής και αλλοίωσε πολλές αρχές του κομμουνισμού συντελώντας στην ύπαρξη ενός διεφθαρμένου σοσιαλισμού...

  Likes(0)Dislikes(0)
 • theelfatbay
  theelfatbay says:

  @Αλέξανδρος Δελάρζ

  Κανένα μεταφυσικό πέπλο. Το Κόμμα ήταν πάνω από όλους τους αγώνες, από συνειδήσεις, από οράματα. Ήταν και είναι απτό και φονταμενταλιστικό.

  @Peiratestouoneirou

  Σαφώς υπήρχαν και αγωνιστές, δεν αμφιβάλλει κανείς αλλά όπως κι να το κάνεις το ΚΚΕ σήμερα είναι για πολλά γέλια.

  @Nikolas

  Στάλιν, Λένιν, Μαρξ.... Καιρός να πετάξουμε όλα αυτά τα ιστορικά τέρατα.

  Likes(0)Dislikes(0)
 • Συμφωνώ για το χαρακτηρισμό του Στάλιν σαν ιστορικό τέρας. Όμως δε θα χαρακτήριζα έτσι τον Λένιν και τον Μαρξ. Αν υπάρχει εργατικό κίνημα σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις προσωπικότητες. αποψή μου ελφ

  Likes(0)Dislikes(0)
 • theelfatbay
  theelfatbay says:

  @nikolas

  Κοιτάζω πέρα από το 'εργατικό' κίνημα.

  Σεβαστή η άποψή σου, ωστόσο.

  Likes(0)Dislikes(0)
 • Λωτοφάγος says:

  Ο Χρόνης Μίσσιος είχε αποκαλέσει την ηγεσία του ΚΚΕ ανθρώπους "με σφιχτά αρχίδια", εννοώντας ότι, ως ανοργασμικοί οι ίδιοι, μισούσαν τη χαρά της ζωής -και όσους την ένιωθαν, βέβαια.
  Ο Τσε έγινε παγκόσμιο σύμβολο επειδή ήταν νέος, ωραίος και ενθουσιώδης. Αρνήθηκε την εξουσία και έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία των λαών. Γελούσε και ονειρευόταν. Πώς λέμε "Ζαχαριάδης"; Καμιά σχέση!
  Το σημερινό ΚΚΕ κατάφερε να παγώσει το χρόνο στη δεκαετία του 1950. Φοβάται και μισεί οτιδήποτε ξεφεύγει από την παρωχημένη πολιτική γραμμή του. Θυμίζει εκείνη την αμερικανική αίρεση (ξεχνώ το όνομά της)που κρατά τα μέλη της φυλακισμένα στον 18ο αιώνα!
  Ήμουν εκεί όταν έκανε την πρώτη διαδήλωση κάτω από την Ομόνοια τον Δεκέμβριο του 2008 (περιγραφή εδώ: http://lotofagus.blogspot.com/2008/12/blog-post_11.html).
  Έκτοτε δεν ξαναπήγα σε πορεία του ΚΚΕ ούτε για λόγους αυτοσυντήρησης. Αν δεν αλλάξει, αν δεν ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής του Διαδικτύου, θα εκλείψει μαζί με τους τελευταίους της γενιάς της Αντίστασης!

  Likes(0)Dislikes(0)
 • okorax says:

  Είμαι ένας από αυτούς που κατηγορούν πολύ συχνά το ΚΚΕ, τόσο το δημερινό όσο και αυτό του παρελθόντος. Αυτό όμως που με προβληματίζει και θα έπρεπε να προβληματίσει και εσένα είναι η πίστη των αγωνιστών σε αυτό, ακόμα και του Άρη που όπως λέγεται έδωσε τέλος στη ζωή του απογοητευμένος όταν έμαθε για τη στάση του κόμματος απέναντί του (δεν ξέρω αν τεκμηριώνεται αυτό, προφανώς κανείς δεν ξέρει την αλήθεια). Δεν συμφωνώ με το άσπρο-μαύρο, ούτε με τη διαγραφή τόσων χρόνων ιστορίας με μία γραμμή, συμφωνώ όμως με την κριτική και με πολλά σημεία του κείμενου σου.

  Likes(0)Dislikes(0)
 • theelfatbay
  theelfatbay says:

  @Λωτοφάγος

  Ο Μίσσιος τα χώνει χοντρά στο ΚΚΕ και καλά κάνει. Όσο για το μίσος απέναντι στη χαρά της ζωής, παρατηρώντας την Αλέκα φτάνει κι περισσεύει.

  @okorax

  Δεν διαγράφουμε κάτι. Γεγονός όμως είναι ότι παραμένει φονταμενταλιστικό. Όσον αφορά την π ί σ τ η των αγωνιστών σε αυτό δεν την βρίσκω παράξενη. Η αμάθεια πολλών εξ αυτών και η στασιμότητά τους στο Κόμμα εξανάγκασε τους ίδιους σε περισσότερο φανατισμό χωρίς να αποκλείω ότι σκεπτόμενοι άνθρωποι παραμένουν πιστοί στο κόμμα για διάφορους λόγους.

  Likes(0)Dislikes(0)
 • Ας μου επιτραπεί μια παρέμβαση στα όσα γράφει ο okorax: Μα νομίζω, αγαπητέ, ότι κανείς δεν επιχειρεί να διαγράψει την Ιστορία. Απλά θεωρώ ότι ο κόσμος πάει μπροστά και δεν είναι καλό να μένουμε στάσιμοι αναμασώντας το τι έγινε στο παρελθόν. Ναι, να το θυμόμαστε, ναι, να μαθαίνουμε αλλά και να προχωράμε…

  Likes(0)Dislikes(0)
 • theelfatbay
  theelfatbay says:

  @Αθηνά

  Κι εγώ αυτής της νοοτροπίας είμαι. Να θυμόμαστε αλλά να προχωράμε με όλες μας τις δυνάμεις μπροστά.

  Likes(0)Dislikes(0)
 • manolog3 says:

  Οπως λεει και ο Τζιμακος Ειμαι κομουνιστης, φτωχος, αομματος, οριστε εχω και χαρτια του κομματος

  Γιατι αυτος ο ανθρωπος βγαινει παντα αληθινος μεσα απο το χιουμορ του?

  Likes(0)Dislikes(0)
 • theelfatbay
  theelfatbay says:

  @manolog3

  Γιατί περιγράφει επακριβώς την αλήθεια την οποία εμείς την περιεργαζόμαστε αλλά την κρατάμε για την πάρτη μας πολλές φορές.

  Likes(0)Dislikes(0)
 • vas says:

  Ένα από τα πολλά εγκλήματα του ΚΚΕ. Ένα φοβερά ύπουλο και μόνιμα αντιδραστικό κόμμα.

  Νicolas: "Το ΚΚΕ δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν και πρωτοστάτησε στον αντιστασιακό αγώνα στη συνέχεια υπέπεσε σε τραγικά λάθη λόγω της τυφλής υποταγής του κόμματος στον «πατερούλη». "

  Συμφωνώ ότι το ΚΚΕ ήταν ένα φερέφωνο της πολιτικής της ΕΣΣΔ. Άλλωστε και το ίδιο ήταν σταλινικό τόσο ιδεολογικά όσο και πρακτικά (βλέπε τους φονιάδες της ΟΠΛΑ)

  Τι ήταν όμως τελικά η εθνική αντίσταση? Γιατί αναπτύχθηκε, ποια η συμβολή της στην ουσιαστική έκβαση του πολέμου και πως ωφελήθηκαν οι άμαχοι από αυτή?
  Συστήνω σε όλους το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ του Στίνα.
  http://stinas.vrahokipos.net/texts/eam_elas_opla.htm

  Για να σας βάλω στο κλίμα παραθέτω τις τελευταιες φράσεις του βιβλίου.
  "Ο ηττημένος του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, δεν ήταν ο φασισμός που ήδη είχε κατακλύσει, με τη μια ή την άλλη μορφή, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
  Ο βαριά ηττημένος αυτού του πολέμου ήταν η Επανάσταση. Και αυτή ήταν η ειδική αποστολή της εθνικής Αντίστασης.
  Δίκαια επιτέλους και στην Ελλάδα αναγνωρίζεται επίσημα το σωτήριο για την εκμεταλλευτική κοινωνία, έργο της." (γράφτηκε το 1983...)

  Εδώ μπορείτε να βρείτε τη σταλινική κριτική http://stinas.vrahokipos.net/texts/eam_elas_opla_answer.htm
  (πανω κάτω η αποψη του σημερινου ΚΚΕ) καθώς και τον αντίλογο στα σταλινικά επιχειρήματα
  http://stinas.vrahokipos.net/texts/eam_elas_opla_answer2.htm

  Τα συμπεράσματα δικά σας.

  Likes(0)Dislikes(0)
 • theelfatbay
  theelfatbay says:

  @vas

  Ευχαριστώ, θα τα διαβάσω.

  Likes(0)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *