Μανίες κι οπισθοδρόμηση

by theelfatbay on 3 Μαΐου 2012

Αναγκαστικά λόγω των προεκλογικών ημερών, μου έρχονται στο νου οι εννοιακές αναθεωρήσεις της ενήλικης ψυχοπαθολογίας, οι οποίες αποκαλύπτουν το σημασιολογικό περιεχόμενο των ψυχώσεων κι νευρώσεων των επιστημών που ασχολούνται εμβριθώς με τις οριοθετήσεις, την κοινωνική αναπηρία κι την μεταβλητή πραγματικότητα του ανθρώπινου όντος στη κοινωνία, υποδεικνύοντας για χιλιοστή φορά τις υστερικές εμβροντησίες, τις παθολογικές ψευδαισθήσεις, τα παραληρήματα κι τις ψυχωτικές θεματολογίες των κομματικών μηχανισμών που χαϊδεύουν αυτιά στραμμένα στο παρελθόν.

Δυστυχώς όλες οι ομιλίες των αρχηγών περιστρέφονται γύρω από το γνωστό θέμα των μεταπολιτευτικών χρόνων: Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια-Κόμμα-Άπληστος Καπιταλισμός-Αρχαιοελληνική Αιματολογική Συνέχεια-Μονοπώλια-Λαϊκή Εντολή-Οκτωβριανή Επανάσταση-Οργή Λαού-Εκκλησιαστικός Φονταμενταλισμός-Μαλλί Της Γριάς-Χαλβάς-Πλυμένα Ρούχα Εύθικτου Υιού Κανακάρη-Χουντολαγνεία-Γουδή-Αναρχοφασισμός-Ξύλο-Λεκάνες Ρούχων-Βυζαντινές Σημαίες-Εξομολόγηση-Μίσος Απέναντι Στο Κράτος-Έχω Δίκιο-Έχεις Άδικο-Φταίει η Σώτη-Κοιλαράδες Τραπεζίτες.

Όση ανεκτικότητα κι αν διαθέτω, αναπνέοντας όλο τον εσμό των προσώπων, πολιτευόμενων κι μη, δεν δύναμαι να μην ταξιδέψω πίσω στο χρόνο κι να μην διαβάσω τις θηριωδίες των Δεκεμβριανών, το χιτλερικό μίσος, τις σταλινικές εκκαθαρίσεις σε Κοζάκους κι Πόντιους, τις εκτοπίσεις από τις παραλίες της Μαύρης Θάλασσας, το οικονομικό εμπάργκο των Σέρβων κι τα φασιστικά πογκρόμ κατά των μεταναστών ανά την υφήλιο, σκεπτόμενος ότι οι άνθρωποι, ενθυμούμενοι ή παθούντες ή παρατηρητές τέτοιων συμβάντων, εμμένουν στην υστερική ακτιβιστική προσέγγιση χωρίς να προτείνουν κάτι καινούργιο.

Πρέπει η μοιρολατρία των μισθωτών του μότου «όλα είναι ζόφος», να αποκοπεί από το επιβεβλημένο πρόταγμα για ουσιαστική αμφισβήτηση κι πρόοδο, αφήνοντας πίσω τα μαρξιστικά-λενινιστικά παρανοϊκά κελεύσματα, την ασυνάρτητη ουτοπία της νομισματικής κι αγοραστικής εξάλειψης, τα κινήματα χειραφέτησης, να υιοθετηθεί η ουσιαστική εσωτερική αντιπολίτευση με σύγχρονους όρους πολιτικής κι δημοκρατικής συμπεριφοράς, η επανεγκαθίδρυση της ιδέας της ευθύνης κατά Καστοριάδη, εν τέλει να επαναπροσδιοριστεί η έννοια πολίτης-κοινωνία-κοινωνικό κράτος-διάλογος- ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Πολύ φοβούμαι όμως ότι κάτι τέτοιο παραμένει στα χαρτιά κι όχι στις πράξεις· ο Έλληνας όπως έχω ξαναγράψει, κατατρέχεται από μία νοσογραφία πολλών ιδιαιτεροτήτων που αποκλείει οτιδήποτε υγιές κι ριζοσπαστικό εν τη γενέσει του, παραμένοντας σε μια παρηγορητική αγωγή με πολλά παραδείγματα αδικίας κι καταστροφολογίας, εξυψώνοντας τους εγκληματίες της 17Ν σε «ήρωες», κλείνοντας το μάτι εν είδει μάχιμης ελευθερίας σε ανθρώπους που σουτάρουν ηρωΐνη στο πεζοδρόμιο νομίζοντας ότι «έτσι γίνεται παντού», καταργώντας λέξεις κι έννοιες για την κουτοπόνηρη δημιουργία νέων αντιλήψεων.

Τελικά το διακύβευμα της προόδου παύει να είναι το ζητούμενο αφού μπροστά μου εκτυλίσσεται η απόλυτη διαταραχή: μια βαλκανική χώρα με μεγαλοϊδεατισμό, αριστερό μπαχαλοκομφούζιο που δεν σέβεται το δημοκρατικό ιδεώδες, με γράφοντες αναρχοφασίστες που ψευδίζουν από αγαλλίαση σε τρομοκρατικές αριστερίζουσες πράξεις (ποια η αντίδραση του επαναστάτη όχλου αν η τρομοκρατία διακηρύσσει δεξιά απόκλιση, άραγε;), ετοιμόλογο διαπρύσιο λογύδριο περί ξεφούσκωτου πορτοφολιού, μια χώρα που δεν έχει ιδέα από ήθος κι ομορφιά, ανίκανη λόγω δυσμενούς επιγένεσης κι διπολικής συμφεροντολογικής ιδιοτέλειας.

Likes(0)Dislikes(0)

10 Σχόλια to “Μανίες κι οπισθοδρόμηση”

 • soumou2 says:

  Πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο όρος Δημοκρατία ο οποίος έχει ξεχειλώσει όσο κανένας άλλος, αλλιώς η ευθύνη και δη η πολιτική θα είναι απλώς μια ακόμη ακολουθία γραμμάτων. Ασχετο, γιατί χρησιμοποιείς "κι" κι όχι και; :-)

  Likes(0)Dislikes(0)
  • theelfatbay
   theelfatbay says:

   Η Δημοκρατία "αποτελείται" από υπακοή στους νόμους, τήρηση της τάξης, της ασφάλειας και των πολιτικών δικαιωμάτων.

   Για το "κι" μου το έχουν σχολιάσει πολλοί· απλά στην λογοτεχνία συνηθίζεται για αυτό κι το υιοθέτησα κι εγώ :-)

   Likes(0)Dislikes(0)
 • soumou2 says:

  Σωστά, αλλά εκτός από "τι αποτελείται" χρειάζεται και την κοινωνική συμφωνία η οποία να την σέβεται, δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό πια, απο καμμία πλευρά.

  κι...

  Διέπεται κι αυτό απο νόμους βέβαια, αλλά δεν πειράζει, κόβει την ανάσα λίγο ή καλύτερα τη φρενάρει. Να έχεις ένα όμορφο απόγευμα κι ένα γλυκό κοντροσολάκι απο μένα ;)

  Likes(0)Dislikes(0)
  • theelfatbay
   theelfatbay says:

   Το ότι η κοινωνική συμφωνία δεν σέβεται τη Δημοκρατία θα συμφωνήσω εν μέρει· υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται τους "θεσμούς".

   Καλό βράδυ!

   Likes(0)Dislikes(0)
 • soumou2 says:

  Ευτυχώς!

  Likes(0)Dislikes(0)
 • Σαν δάσκαλος, έγινα και δεν ξεγίνομαι,πιστεύω πως οι λύσεις όλων των κοινωνικών προβλημάτων εξαρτώνται από την παιδεία. Όσο τα μέλη μιας κοινωνίας δεν καταλαβαίνουν την θεική δύναμη της παιδείας και των διακόνων της, τόσο θα αναζητούν τις λύσεις σε "θαύματα" και "εκκλησίες".
  Όπως και να 'χει αγαπώ τα ξωτικά κι ας σκοντάφτω στο "κι".

  Likes(0)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *