Μπουρδοστρόϊκα

by theelfatbay on 27 Απριλίου 2012

Ο ακτιβιστικός κατατρεγμός στο διαδίκτυο ενδημεί, χάριν της αμετροεπούς καταστροφολογίας που λαμβάνει χώρα στα μπαρουτοκαπνισμένα χωράφια του αναρχοφασιστικού χώρου, στα αριστερίστικα αντιμνημονιακά μπαλκόνια των πολιτικών ταγών που ακκίζονται με την παλαιοκομμουνιστική αύρα της απεραντολόγου ιστορίας κι των ξεπερασμένων συμβόλων της, κάνοντας παντιέρα την κομμουνιστική βαλκανική εμπλοκή κατά την διάρκεια του Εμφυλίου, το ελευθεριακό πρόγραμμα του προλεταριάτου κι τις τακτικές του αναρχοσυνδικαλισμού, στα απολιτίκ καφενεία της άεργης ινστρουχτούρας που παραθέτει παραδείγματα εργασιακού ιδεώδους με λιγότερες ώρες δουλειάς κι σοσιαλιστική αχλή στο μπερδεμένο βαλκανικό γίγνεσθαι, θυμίζοντας τον παρτιζάνο Τίτο κι την αντιμαρξιστική του προσέγγιση στο έμπλεο αλληλοσπαρασσόμενων εθνοτήτων κράτος του.

Ο Άρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη αποτελούν παράδειγμα προς επιστημονική διατριβή· εμβριθείς αναγνώστες των βιβλίων της Καναδέζας Naomi Klein η οποία, ούσα ακτιβίστρια με πλούσιο συγγραφικό κι δημοσιογραφικό έργο, δίνει μαθήματα δημοκρατίας στα κράτη που έχουν κατά τη γνώμη της ασπαστεί τον νεοφιλελευθερισμό, αναλύοντας με θέρμη την εγκαθίδρυση τραπεζιτών κι ιδιοτελών κοστουμαρισμένων μαριονέτων στα κυβερνητικά στρατηγεία των κυβερνήσεων, την φανταχτερή συσκευασία φερεφώνων τύπου Μπορίς Γιέλτσιν, ανεκδιήγητων βασανισμών δικτατορικών καθεστώτων, ενθυμούμενη την αναφορά του Χέμινγουεϊ στην θεραπεία με ηλεκτροσόκ λίγο πριν την αυτοκτονία του για να προσδώσει ένα λογιότερο, απόντος αβδηριτισμού όραμα στα κείμενά της, μετατρέπει άθελά της τους προαναφερθέντες δημοσιογράφους σε θλιβερούς κλώνους.

Με το ντοκιμαντέρ Catastroika, ο απολυμένος από τον ΣΚΑΙ δημοσιογράφος, με πικετοφορίες υπερηφάνειας λόγω της διαφωνίας του με τα αφεντικά του ραδιοσταθμού, η οποία του δίνει ποσοστά πολιτικοποιημένης εκτίμησης στο ελληνικό μπαχαλίστικο αξιακό σύστημα που μισεί το κεφάλαιο κι τον καπιταλιστικό εσμό, εκμεταλλεύεται με αξιοθαύμαστο τρόπο την ταμπέλα του αντιμνημονιακού κι ευάρεστου από τον εύθικτο όχλο βεβιασμένου παρία, ο οποίος αποκαλύπτει την αλήθεια περί ΔΝΤ κι Παγκόσμιας Τράπεζας με χρήματα Ελλήνων μισθοφόρων της συμπόνιας, σε όλους τους αποπροσανατολισμένους λιμοκοντόρους, ούτως ώστε να ανέβει σκαλοπάτια στην κοινωνική πυραμίδα που θα τον ανταμείψει πλουσιοπάροχα για το δύσκολο πολιτιστικό έργο που έχει αναλάβει διότι ως γνωστόν στην Ελλάδα η σημειολογία του αντιδραστικού στοιχείου είναι κράτος εν κράτει.

Το παραπάνω δίδυμο μου θυμίζει έντονα το ετερόκλητο σοσιαλφασιστικό πλήθος κι τις ποικιλώνυμες αριστερές οργανώσεις των κοινωνικών δικτύων, οι οποίες διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την παλαιστινιακή λαβωμένη ταυτότητα, προτρέποντας το αμαθές κοινό να προβεί σε εμπάργκο εταιρειών που υποστηρίζουν εβραϊκά προϊόντα, ασχέτως αν οι ίδιοι που παροτρύνουν για τέτοιες ενέργειες πληρώνουν για Apple υπολογιστές κι Microsoft κονσόλες, μετατρέποντας το δίδυμο Άρη-Κατερίνας σε ένα γραφικό πολιτισμικό αξίωμα της φτωχής ενδοχώρας: μία ομάδα ενός γκροτέσκου επιτελείου, το οποίο ασχολείται με την επιφάνεια των πραγμάτων, θυμίζοντας Κνίτες που επιλέγουν τσιτάτα μαρξιστικών κειμένων προς φθηνό εντυπωσιασμό κι δεν διεισδύει στην πραγματική παθολογία του συστήματος το οποίο χρεώνει εικονικά τιμολόγια, σπαταλά δημόσιο χρήμα, αμείβεται με πάσης φύσεως επιδόματα, χρησιμοποιεί τηλεβόες για να βυθίζει τον εθελότυφλο κοσμάκη στην υποταγή του συνδικαλιστικού-εθνικιστικού βόθρου· φοβάμαι ότι το παρόν δίδυμο βλέπει το δέντρο κι όχι το δάσος· όχι από ανικανότητα αλλά από στρατηγική.

Likes(1)Dislikes(1)

20 Σχόλια to “Μπουρδοστρόϊκα”

 • Ataxias Respiratos says:

  Αρχικά μπορούσες να βάλεις και καμιά τελεία. Κανένα επιχείρημα μόνο μεγαλόστομες κουβέντες και τα κλασσικά επίθετα που σου αρέσουν να χρησιμοποιείς. αλήθεια εσύ τι υποστηρίζεις ; εννοώ πως πιστεύεις θα βγούμε απο το αδιέξοδο της κρίσης γιατί να συνεχίσουμε έτσι δεν γίνεται. Θα ήθελα να δω τι σκέφτεσαι εσύ και όχι το εύκολο κράξιμο στους άλλους.

  Likes(0)Dislikes(0)
  • theelfatbay
   theelfatbay says:

   Ξεκινάς από λανθασμένη σκοπιά· η γνώμη μου είναι γνωστή: τήρηση του μνημονίου από πολιτικούς με αρχίδια· αλλά όπως βλέπεις τα τελευταία είναι σπάνια κι η υποκρισία περισσεύει, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα. Δύσκολα τα πράγματα. Επίσης δεν κράζω κανέναν, δεν έχω συντηρητικό μίσος για κανέναν. Όσο για τα κλασσικά επίθετα που χρησιμοποιώ ήταν παράταιρο κι τουλάχιστον βλακώδες αυτό που είπες· επχείρημα της προκοπής περιμένω, όχι κράξιμο το οποίο απορρέει από σένα. Να προσέχουμε τι λέμε :-)

   Likes(0)Dislikes(0)
 • Χμ, δεν έχω άποψη.
  Δεν το έχω δει και, για να είμαι ειλικρινής, βαριέμαι να βλέπω τέτοια.
  Προτιμώ να βλέπω το Fringe. Οπότε, καταλαβαίνεις...

  Likes(0)Dislikes(0)
 • Ataxias Respiratos says:

  Για να καταλάβω το λάθος είναι ότι δεν τηρείται σωστα το μνημόνιο έτσι; Το οποίο και να τηρηθεί σωστά θα βυθίσει ακόμα περισσότερο τους ανθρώπους στην φτώχεια. όχι ότι δεν το έχει καταφέρει ήδη. Για να μην λες οτι κράζω, για μένα δεν είναι λυση να γυρίσουμε πίσω στην επόχη προ κρίσης, γιατί και εκεί οι ανισότητες του καπιταλισμού είναι φανερότατες. Σίγουρα δεν είναι εύκολο η δημιουργία κάτι νέου και ούτε συμφωνώ στο να γυρίσουμε σε σοβιετικού τύπου οργάνωση της χώρας αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε για κάτι νέο. Τώρα όσο αφορά την καταστρόικα νομίζω ότι είναι αρκετά κατατοπιστικό στο να καταλάβεις τι συμφέροντα παίζονται πίσω από τις ιδιωτικοποιήσεις, ποιους συμφερουν και ποιους όχι.

  Likes(0)Dislikes(0)
  • theelfatbay
   theelfatbay says:

   Το μνημόνιο (αν το διάβασες όλο) θα δεις ότι πουθενά δεν προτρέπει οριζόντιες περικοπές πχ. Μιλά ανοικτά για λιγότερο κράτος, που είναι και το ζητούμενο αλλά οι κυβερνώντες λόγω αμάθειας κι πανικόβλητοι κάνουν άλλα αντί άλλων, για περικοπή ηλίθιων επιδομάτων που ακόμα υφίστανται κι ο κατάλογος είναι μακρύς. Αυτό το συμμάζεμα που πρέπει να γίνει χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας που δεν αλλάζει γιατί πολύ απλά δεν έχουμε ιδέα από κοινωνική πολιτική. Δεν αμφιβάλλω ότι το μνημόνιο είναι ανάλγητο κι ίσως βίαιο αλλά στο μπουρδέλο που λέγεται Ελλάδα τα πάντα παραμένουν κάτω από την βαλκανική μας μιζέρια χωρίς να υπάρχει η παραμικρή προτροπή του ίδιου του πολίτη για αλλαγή. Τόσα χρόνια τρώγαμε με δανεικά λεφτά και το παίζαμε καμπόσοι αλλά "ευτυχώς" ο καπιταλισμός δεν ξεχνά και ζητά τα χρωστούμενα και καλά κάνει. Κάτι τελευταίο: μην μπαίνεις στο βλακώδες δίλημμα μνημονιακών-αντιμνημονιακών. Δυστυχώς είμαστε τόσο ζώα που λόγω γλώσσας και γεωγραφικής περιοχής πρέπει να είμαστε περισσότερο υπεύθυνοι και έτοιμοι για σοβαρή δουλειά· αλλά οι Ελληναράδες βλ. αγανακτισμένους κατεβαίνουν στο Σύνταγμα μόνο για το πορτοφόλι. Τι ψάχνεις;

   Likes(0)Dislikes(0)
 • Ataxias Respiratos says:

  Το συμπέρασμα ότι ο πολίτης δεν θέλει αλλαγη από που το βγάζεις; Κοίτα, το πρόβλημα δεν είναι ουτε γεωγραφικο ούτε θέμα Ελληναρά-παντού ο κόσμος ξεσηκώθηκε όταν υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με την επιβίωση του (π.χ. Αργεντινή). Σίγουρα η αλλαγή της νοοτροπίας είναι κάτι πολύ δύσκολο και δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια την χώρα-ειδικά την σημερινή εποχή της παγκοσμιοποιήσης και του ίντερνετ. Το ζήτημα είναι βέβαια όχι το μνημόνιο-αντιμνημόνιο αλλά το καπιταλισμός η όχι. Για μένα είναι ξεξάθαρο ότι το σύστημα αυτό δεν αποδίδει και θέλει αλλαγή. Όποιος νομίζει ότι βελτιώνεται απλά τρέφει αυταπάτες και το έχει αποδείξει η ιστορία. Το μνημόνιο όχι δεν το έχω διαβάσει όλο, αλλά θεωρώ ότι μπορώ να το κρίνω από τα αποτελέσματα του σε μένα και τους γύρω μου.Να ξεκαθαρίσω βέβαια εδώ ότι και πριν την "κρίση" τα ίδια πίστευα και τα ίδια επιδίωκα. Το να ρίχνουμε βέβαια της ευθύνες στην αριστερά και στην αναρχία για την μη αλλαγή και όχι στους πραγματικούς υπαίτιους της κατάσταστης που είναι το κεφάλαιο και οι υποστηρικτές του δεν ξέρω πως να το σχολιασω...

  Likes(0)Dislikes(0)
  • theelfatbay
   theelfatbay says:

   Το Ελληναριό, δυστυχώς, είναι μια κατηγορία από μόνο του. Δεν ξέρει γιατί δεν έχει εκπαιδευτεί να κατανοεί έννοιες όπως κράτος, ασφάλεια, τάξη. Η σύγκριση με την Αργεντινή είναι τουλάχιστον παράταιρη, δεν υπάρχει ουδεμία σχέση με αυτήν, ενθυμούμαι τους αγανακτισμένους που αποτέλεσαν θλιβερό copycat των Ισπανών δημοκρατών γιατί κακά τα ψέματα πάντα ήμαστε έρμεα του τσεγκεβαρικού επαναστατικού χρώματος. Η παγκοσμιοποίηση και το ίντερνετ θυμίζουν τα γελοία συνθήματα δημοσιογράφων που υποστηρίζουν ότι τα γεγονότα στη Ταχρίρ ξεκίνησαν από το τουίτερ αλλά απλώς ακκίζονται με την αίσθηση παντοδυναμίας του διαδικτύου και αμολούν κοτσάνες. Τα αποτελέσματα του μνημονίου είναι νεοφιλελεύθερα όχι λόγω μνημονίου αλλά λόγω των μέτρων της κυβέρνησης που ποιεί την νήσσαν ρίχνοντας επικοινωνιακά στο παιχνίδι όλο τον κομματικό βόθρο κάνοντας τα πράγματα σαφώς χειρότερα. Ευθύνη και μάλιστα πολλή έχει και η ας-την-πούμε Αριστερά που είναι εθελότυφλη απέναντι στα πογκρόμ μεταναστών από τα χρυσαύγουλα αλλά και οι αναρχοφασίστες που ασχολούνται με τους μπάτσους, πλακώνονται με Κνίτες έξω απ' την Βουλή, σπάνε στο ξύλο και κάποιον μπάτσο για να μην ξεχνούμε το ταξικό μίσος το οποίο παρεμπιπτόντως είναι βαθιά νοσηρό διότι είναι συντηρητικό. Κανείς δεν αμφιβάλλει για την δύναμη του κεφαλαίου αλλά ο φαύλος εμφυλιακός κύκλος στο Ελλαδιστάν είναι κατάπτυστος. Ο Σύριζα θα πάρει πίπες απ'τον Καμμένο σε πληροφορώ. Αλλά αυτό είναι άλλη μια θλιβερή ιστορία.

   Likes(0)Dislikes(0)
 • Heinz says:

  .... =:-|
  Marcelino pan y vino. Αυτό....

  Likes(0)Dislikes(0)
  • theelfatbay
   theelfatbay says:

   Pardon?

   Likes(0)Dislikes(0)
   • Heinz says:

    Το μνημόνιο αποτελεί απαράδεκτο κείμενο από κάθε άποψη. Και ναι, έχω μελετήσει διεξοδικά και τα δυο, καθώς και τις δανειακές συμβάσεις που τα συνοδεύουν.
    Το ότι θεωρείς ότι πρέπει να εφαρμοστούν δεν το αντιλαμβάνομαι, αλλά δε βλέπω να τεκμηριώνεται και κάπως πως, ει μη μόνον μέσα από μια ρητορική εναντίον της ελληνικής κουλτούρας.
    Νομίζω ότι εδώ υπάρχει ένα θέμα ταύτισης - που είναι φυσικά δικαίωμα επιλογής. Όπως σου έχω ξαναπεί, προσπαθώ να βλέπω κι απ' τις δυο μεριές των ορίων αν και ξέρω σε ποια πλευρά ανήκω. Απλούστερα, κι όχι προς κακοκαρδισμό σου: αμφιβάλω αν μπορείς να δεις το μάτι σου, αν με εννοείς.

    Likes(0)Dislikes(0)
    • theelfatbay
     theelfatbay says:

     Μια χαρά το βλέπω το μάτι μου αν και προσωπικά δεν βλέπω την αντίθετη τεκμηρίωση που θεωρεί το μνημόνιο τερατώδες δημιούργημα, αν με εννοείς.

     Likes(0)Dislikes(0)
     • george says:

      elf, καλημερα

      σημερα με εχασες απο αναγνωστη...στα @@ σου, το ξερω, αλλα απλα στο λεω.
      Εισαι πολυ λαθος και για τον χατζηστεφανου αλλα και για ολους τους αλλους (Hot Doc, Unfollow, ρεπορταζ χωρις συνορα, Πανδωρα κτλ κτλ ) προφανως θεωρεις οτι τα ιδια ισχυει και για αυτους... δεν μπορει να εχεις αλλους αποψη γιαυτους....
      Το να προσπαθεις να ξυπνησεις τον λαο (οποως κανουν αυτοι ολοι ) και να τον υποκινεις να σκεφτει και 2 πραγματα παραπανω σε ενα κοσμο που η παραπληροφορηση κυριαρχει για μενα ειναι απιστευτα σημαντικο αν σκεφτεις παραλληλα οτι δεν "πληρωνει" κιολας ολο αυτο....δεν ειναι οτι εχουν γινει και πλουσιοι ολοι αυτοι.... ετσι ?
      Να τα λεμε αυτα...εκτος και αν τα θεωρεις στην εποχη που ζουμε ανευ ουσιας...

      Με χανεις λοιπον γιατι ωραιο το μπλα μπλα αλλα να υπαρχει και καμια ουσια σε αυτα που λεμε τελικα..... και σε αυτα που λες οταν προκειται να ασχοληθεις με σοβαρα θεματα(και τωρα ζουμε εποχες που πρεπει να ασχολουμαστε με τα δυσκολα γιατι αυτα θα καθορισουν και τα ευκολα...)...δεν υπαρχει καμια ουσια και καμια ουσιαστικη αποψη . Μεχρι τα θεματα για το aids , το πασχα, τους παπαδες και τα κυριακατικα αερακια καλα τα πας... μετα αρχιζουν τα δυσκολα και καλο ειναι αφου δεν τα εχεις... να μην τα αγγιζεις γιατι γινεσαι σαν αυτους τουε ελληναρες που τοσο σιχαινεσαι. φιλικη συμβουλη . χαιρετω

      Likes(0)Dislikes(0)
     • theelfatbay
      theelfatbay says:

      Έχω άποψη για όλα όσα με απασχολούν και ιδιαίτερα για αυτά που με την προβιά του μπαρουτοκαπνισμένου προσπαθούν να διαστρεβλώσουν περισσότερο την πραγματικότητα με τον μηδενισμό κι το τόσο εύκολο μαύρο σκοτάδι που αρέσκεται το Ελληναριό να ρουφά αδιαμαρτύρητα κλαψουρίζοντας για το κακό που έπαθε. Δεν υποκινώ κανέναν, την γνώμη μου γράφω κι αν και υπονοείς ότι πληρώνομαι για να γράφω αυτά που γράφω δεν σε παρεξηγώ, δεν είσαι ο πρώτος. Τώρα, όσον αφορά το μπλα μπλα και την απουσία ουσιαστικής άποψης, άποψή σου. Τα δύσκολα τα κατέχω, όσο και αν ιδρώνεις ότι δεν τα κατέχω και θα τα αγγίζω γιατί πιστεύω αυτά που πιστεύω και εκφράζω αυτά που πιστεύω. Τώρα όσον αφορά την απουσία σου από το αναγνωστικό κοινό δεν σε γράφω στ' αρχίδια μου· απλά μου είναι αδιάφορο. Καλή συνέχεια.

      Likes(0)Dislikes(0)
     • Heinz says:

      Εδώ λείπει και κοινή λογική και επιστημονική θεμελίωση. Οι κανονιστικές δομές δεν προκύπτουν για πλάκα, ούτε γιατί δεν έχουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Εκτός κι αν είσαι μαρξιστής, οπότε πας "βάση-εποικοδόμημα" και γω πάω πάσο... Αν όμως δεν είσαι, πρέπει να ξέρεις ότι, αν τα κοινωνικά συστήματα έχουν μνήμη, αυτή ακριβώς είναι οι ρυθμιστικές δομές τους.
      Οπότε, δεν παίζεις έτσι με την απορρύθμιση. Το πιο πιθανό είναι ή να μη δουλέψει το κόλπο ή να διαλυθούν μια σειρά κι από δομές με τρόπο απρόβλεπτο και βαθιά καταστροφικό.

      Likes(0)Dislikes(0)
     • theelfatbay
      theelfatbay says:

      Το κουράσαμε, θαρρώ. Αυτή είναι η γνώμη μου αλλά δεν θα παραθέσω Φουκό και Χέγκελ για τα αυτονόητα. :-)

      Likes(0)Dislikes(0)
 • george says:

  οχι ρε... ουτε καν σκεφτηκα κατι τετοιο. προς θεου.
  Δεν πιστευω οτι κανενας blogger ειναι τοσο σηματνικος για τον πληρωσει καποιος....
  ΑΝ πιστευα οτι τα παιρνεις δεν θα σε διαβαζα εξαρχης και θα σου μιλουσα και διαφορετικα .
  τα λεμε . επισης καλη συνεχεια

  Likes(0)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *