Πληγή βαθιά

by theelfatbay on 10 Απριλίου 2014

images-2

Η έξοδος στις αγορές φλερτάρει με την αγελαία αλήθεια. Η τελευταία χτίζεται πέντε χρόνια στην φαντασιακή κοινωνική πληρότητα, απολαμβάνοντας τα ψιχία του αλάθητου στο alma mater περιβάλλον. Με εφόδιο την σαγήνη της διαταγής που επιβάλλεται αυθωρεί και παραχρήμα, καθότι πεπεισμένη ότι η ύπαρξη υπολείπεται της τραυματικής πεποίθησης ότι ο κόσμος αλλάζει αρκεί να αναδυθεί η φούσκα της αναγνώρισης. Από τον Λουδοβίκο ΙΔ’έως τον Χίτλερ, τα βιβλία καίγονται, ασχέτως εάν οι θύτες δεν αναγνωρίζουν το ευαίσθητο λάθος. Το πείραμα πετυχαίνει καθώς οι κανόνες εξαντλούνται στα πόσα κεφάλια θα αναλογεί το επαναστατικό οφίκιο. Η ενσυναίσθηση αποτυγχάνει ν’αλλάξει βαθμίδα φαινομενολογίας αφού το κοινωνικό φαντασιακό προσεγγίζει τον πόλεμο στο επίπεδο της τεχνητής επιτήδευσης, ελλείψει πρόθυμων μεταμοντέρνων αμνών που θα κάψουν το κοινοβούλιο. Η φασαρία εκτονώνεται στα συνθήματα και στους ανεπίσημους δρόμους.

Παρατηρείται ότι ελλείψει πλούσιου λεξιλογίου, αλλοδαπής περιπλάνησης και χαρούμενης ιδιοσυγκρασίας, η φιλοδοξία δεν χρειάζεται μετάφραση αλλά προπαίδεια διερμηνείας. Η Δημοκρατία ανέχεται στους κόλπους της αυθόρμητα, ετερόκλητα, ετερογενή, ακοινωνικά, συμπλεγματικά, ακατανόητα, πολύπλοκα, ταυτιστικά, αυτιστικά, συλλογικά, παράδοξα, αντιληπτά, ψυχαναγκαστικά, αμφισβητούμενα κουιντέτα που κρατούν πέτρες, εκφάνσεις ναρκισσιστικής διαστροφής, ψάχνοντας τον Husserl στα πίσω ράφια της αντικρατικής υποτροφίας για την απαραίτητη προϋπόθεση: τα παιδιά οφείλουν να μιμηθούν τους γονείς αν και τα τελευταία δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα αλλά την ενπάθεια για τα πρώτα βήματα στα πεζοδρόμια. Είναι απαράμιλλη η μεταφυσική εικόνα της κατάληψης του σταθμού ασυρμάτου του Καμερούν κατά τον Hew Strachan από τους Βρετανούς στον Α’Παγκόσμιο Πόλεμο. Εν Ελλάδι οι αναλογίες και οι αποστάσεις δεν τηρούνται, ωστόσο. Ο πόλεμος μεταξύ παριών αφορά ένα 5×5 γήπεδο.

Η ανοησία του τίποτα, καταπραΰνει τα ένστικτα, ανάγει το φτηνό ρομάντζο τω υπερφασιστών (κομμουνιστές, αναρχοφασίστες, συριζοφασίστες και χρυσαυγίτες) σε γενέθλια χώρα, έμπλεη συμβολισμών για να μην καταρρεύσει η σιγουριά του λογικού σφάλματος: δεδομένου ότι (νομίζω ότι) πολεμώ το σύστημα, ότι (νομίζω ότι) πρέπει να παντρευτώ τον ομόφυλό μου, ότι λιντσάρω τραπεζικούς υπαλλήλους αφού (νομίζω ότι) βάλλω εναντίον των τραπεζών, βανδαλίζω κτίρια για να αλλάξω (νομίζω ότι αλλάζω) εκριζώνοντας, την απτή πραγματικότητα με αντιμνημονιακή ύπαρξη, βαυκαλιζόμενη με το τοτεμικό κράτος που αν καταστραφεί θα αλλάξει η κρατούσα δομή των δογμάτων ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που καλά κρατεί απ’το Βυζάντιο. Φαίνεται ότι ο φαλλός του Στάλιν, οι κοζάκοι στα Ουράλια και η Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο, ευθύνονται αφενός για τις θηριωδίες της Ανατολής, οι οποίες αφετέρου δίνουν το άλλοθι στον όχλο να εξακολουθεί να ζητά θύματα για να καταπνίξει την λανθασμένη πεποίθηση ότι για όλα φταίει η Δεξιά, η Θάτσερ και οι ωδίνες των κερδών στις ουρές των καζίνο. Εκτός Zeitgeist ο εχθρός εξαφανίζεται· όλα culus.

Δύο συμπεράσματα. Πρώτον: οι δήθεν αντισυστημικοί -άεργοι, οικονομικά εξασφαλισμένοι, παροικούντες βορείων προαστίων, εκ του ασφαλούς εκδιδόμενοι-, μοιράζουν ρόλους σε αυτούς που τους κλέβουν την πρωτοκαθεδρία στην καφρίλα. Πολλαπλά status, αντιφασιστοφασιστικά συλλαλητήρια, ετυμηγορίες χωρίς νομική βάση. Ήγουν, ανακυκλώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό νομίζοντας ότι γράφουν ιστορία. Ένα χαρακτηριστικά θλιβερό παράδειγμα εδώ. Δεύτερον: καμία δραστηριότητα των προαναφερόμενων δεν ασκεί πολιτική. Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι υπεύθυνη για να θεσπίζει νόμους, να καθοδηγεί μέσω των θεσμών στην ικανότητα και την πρόοδο, να εμφυσά το Φιλελεύθερο ήθος, την καλλιέργεια της γνώσης, τον αντιφωνικό πολιτικό διάλογο, παραλλάσσοντας λίγο τον Thomas Mann. Ας αφήσουμε τις εγωιστικές δυσχέρειες, στους ασήμαντους κράχτες των ιδεολογιών. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ήδη έχουν άσχημα γεράσει.

«Δεν είσαι αυτό που θεωρείς ότι είσαι. Είσαι αυτό που εμείς θεωρούμε ότι είσαι».

images-1

Likes(2)Dislikes(1)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *