Τετράγωνο

by theelfatbay on 2 Φεβρουαρίου 2014

images

Δεν έχει βρεθεί ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα. Ολιγοπώλια απόψεων συναλλάσσονται επιτυχώς, κατεβάζοντας αδιαμαρτύρητα καμένη ζάχαρη στα μικρά δωμάτια, απουσία καρτέλ φιλοδοξίας. Η ζωή περιοριζόμενη στο μικρό εμβαδόν του σώματος, αναπαράγει σχέσεις αλληλεξάρτησης, συγκρουόμενη με αντιπαλότητες χωροθετημένου ορίζοντα. Ενώ οι άνθρωποι κινούνται, εν Ελλάδι η πληκτρολόγηση θυμικού επαναλαμβάνεται για να μην εκπέσει απ’το ανισόρροπο βάθρο. Τα λιγοστά μέτρα φιλοσοφίας, κρατώντας στο χέρι ένα μπουκάλι μπίρας, γυρεύουν μεγάλες πλατείες και κίνητρα για να καμουφλαριστεί η ανία με εναλλακτική τύχη, επειδή τα παρατσούκλια είναι μισητά και η ζωή σύντομη. Ο υποψήφιος ήρωας πιστεύει ότι δεν συμβιβάζεται με τον χρόνο. Το σφάλμα καλύπτεται με ιστορικά παράδοξα· βλέπε Δουνκέρκη.

Οι διαδραστικές συνθήκες μεταμορφώνονται σε ομολογίες παραπληροφόρησης. Οι αντισυστημικοί γίνονται προβλέψιμοι. Οι ιδιότητες κοινωνικών υπολογισμών, καταλήγουν έρμαια των φιλάσθενων επαρχιωτών. Τα κοινωνικά δίκτυα, κοινωνοί ψευδαίσθησης μεγαλείου· επιθυμία προς επίρρωση του αξιακού συστήματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Niko Ago. Με άλλοθι την αλβανική του ιθαγένεια, το κοινωνικό φαντασιακό των Ρωμιών που δεν θέλει τους μετανάστες, την γοητεία του περιπλανώμενου που αδυνατεί να κατανοήσει τον ρατσισμό, γεμίζει τσιτάτα το σύμπαν απ’την Σουηδία. Τουτέστιν, το γεγονός ότι αναλώνεται σε λίαν αγωνιστικά συγκείμενα, δεν σημαίνει αυτόχρημα ότι αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο. Απλώς, διαιωνίζει το φτηνό υλικό του εντυπωσιασμού για τον καθημερινό ντόρο. Οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί τηλεβόες, αγχωμένα τσιτάτα και μη απόλυτα μεγέθη για να πλήξει το οικοδόμημα της Δημοκρατίας, δεν σημαίνει ότι ζει το όνειρο ενός καλύτερου στόχου. Η ασφαλιστική δικλείδα της εκ του ασφαλούς κατήχησης, θάλλει.

Δια μέσου των διαπραγματεύσεων οι οποίες γίνονται με την Τρόικα, του τεράστιου κράτους που δεν μειώνεται, της σοβιετικής ξέφρενης μέθεξης με τις ξεπερασμένες ικανότητες, της μύχιας βεβαιότητας ότι κατά βάθος δεν επηρεάζουμε τα γεγονότα αλλά αυτά εμάς, η αξιοπιστία κατακρημνίζεται μέσω εργαστηριακών πειραμάτων. Θυμίζουμε πρωτοετείς φοιτητές που προσπαθούν να καταλάβουν τον Spinoza χωρίς να έχουν πρώτα διαβάσει και κατανοήσει τον Αριστοτέλη. Αν και τώρα που το σκέφτομαι, δεν έχει σημασία. Το σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Μετά την κυριακάτικη σιέστα, κομμουνιστές, αναρχοφασίστες και συριζόπληκτοι θα ασχοληθούν με τους βραδύνοες της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ. Ξεχνούν ωστόσο το σημαντικότερο: θα έρθει η στιγμή λίγο πριν τον νήδυμο ύπνο, που για ένα δευτερόλεπτο θα αναρωτηθούν αν έπραξαν τα δέοντα. Τότε θα καταλάβουν ότι το πείραμα πέτυχε αλλά ο πιονιέρος δεν γνώρισε τον πλανήτη Γη.

Likes(0)Dislikes(0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *